Inspectorii străini sosiţi la Atena au respins o parte din măsurile de austeritate propuse de Grecia

Inspectorii Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE) aflaţi la Atena au respins o parte din măsurile suplimentare de austeritate propuse de guvernul elen pentru a satisface condiţiile impuse de creditorii externi.

343 afișări
Imaginea articolului Inspectorii străini sosiţi la Atena au respins o parte din măsurile de austeritate propuse de Grecia

Inspectorii străini sosiţi la Atena au respins o parte din măsurile de austeritate propuse de Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii străini au considerat inadecvate unele măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor în valoare totală de 2 miliarde euro, din pachetul total de 13,5 miliarde euro necesar pentru ca Grecia să obţină următoarea tranşă din finanţarea internaţională, au declarat mai mulţi oficiali eleni, potrivit WSJ.com.

Guvernul elen trebuie să găsească măsuri suplimentare de austeritate de 13,5 miliarde euro pentru următorii doi ani, acceptate de creditorii externi, pentru a primi următoarea tranşă, de 31,5 miliarde euro, din programul de finanţare de 173 miliarde euro aflat în derulare.

Instituţiile financiare internaţionale consideră că noile tăieri sunt necesare pentru ca Grecia să-şi respecte angajamentele fiscale asumate în acordul de finanţare externă.

Liderii celor trei partide de guvernare se vor întâlni din nou miercuri pentru a încerca să ajungă la un compromis.

Fotis Kouvelis, preşedintele partidului Stânga Democratică, cea mai mică formaţiune din coaliţie, a declarat după întâlnirea de duminică de la Cabinetul premierul Antonis Samaras că politicienii nu au luat nicio decizie, iar grecii au ajuns la capătul răbdării în privinţa măsurilor de austeritate.

Anterior, ministrul elen al Finanţelor şi oficialii CE, FMI şi BCE s-au întâlnit pentru a discuta noile măsuri. Oficialii ieşiţi la declaraţii au spus că discuţiile au fost "pozitive".

"A fost o întâlnire bună", a afirmat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia.

Însă atât oficialii străini, cât şi reprezentanţii ministerului elen al Finanţelor, au subliniat că discuţiile vor dura cel mai probabil câteva săptămâni.

"Suntem abia la început. Troica va sta aici ceva timp", a afirmat un oficial elen, potrivit WSJ.com.

În weekend, zeci de mii de protestatari au mărşăluit pe străzile oraşului Salonic, prima manifestaţie majoră din această toamnă împotriva noilor măsuri de austeritate, care vor reduce din nou pensiile şi salariile din sistemul public, precum şi bugetul alocat de stat sănătăţii şi prestaţiilor sociale. Potrivit Poliţiei, aproximativ 30.000-35.000 de protestatari au luat parte la marşurile convocate de sindicate şi organizaţii de stânga.

Raportul misiunii inspectorilor străini reprezintă un prim pas major în procesul de aprobare a următoarei tranşe din finanţarea externă către Grecia. Raportul va fi gata probabil până la începutul lunii viitoare, la timp pentru şedinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro din 8 octombrie.

Dacă raportul va fi pozitiv, Grecia va primi cel mai probabil tranşa de 31,5 miliarde euro, cea mai mare parte din bani fiind destinată recapitalizării băncilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici