Investiţiile străine directe ar putea continua să scadă în România

Investiţiile directe străine atrase de Europa de Est şi de Sud s-au înjumătăţit anul trecut, din cauza crizei, la 58,5 miliarde euro, nivel comparabil cu cel din 2005, potrivit Institutului Vienez de Studii Comparate, care avertizează că în România aceste fonduri s-ar putea reduce în continuare.

29 afișări
Imaginea articolului Investiţiile străine directe ar putea continua să scadă în România

Investiţiile străine directe ar putea continua să scadă în România (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În 2008, investiţiile directe străine s-au situat la 111,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al institutului, citat de AFP.

În statele noi ale Uniunii Europene, investiţiile au coborât la nivelurile din 2003, după ce în anii anterior au crescut puternic. Astfel, Cehia, Ungaria, Letonia şi Lituania au atras mai puţin de jumătate din sumele primite în 2008. În Slovenia şi Slovacia, fluxurile de capital au fost chiar negative, ceea ce înseamnă retragerea rezervelor acumulate.

Estonia şi Polonia, cele mai solide economii din regiune, au fost mai puţin afectate de reducerea investiţiilor.

În ţările din sud-estul Europei, investiţiile directe străne au scăzut, în total, de la 8,6 miliarde de euro în 2008 la 5,4 miliarde de euro în 2009.

Totodată, investiţiile făcute în străinătate de ţările din Europa Centrală şi de Sud s-au redus într-un ritm mai moderat, cu un nivel echivalent cu un sfert din cel din 2008. În contrast cu trendul regiunii, Polonia, Estonia şi Slovacia au investit mai mult în 2009 decât în anul anterior.

Pentru acest an, institutul vienez estimează o creştere uşoară a investiţiilor directe străine, în special în Polonia şi Rusia, ţări ale căror economii sunt considerate cele mai performante. În schimb, România, Bulgaria şi alte state sud-europene ar putea înregistra noi scăderi ale acestor tipuri de investiţii.

România a atras anul trecut investiţii străine directe de aproape 5 miliarde de euro, mult sub valoarea din 2008. Pentru anul în curs banca centrală estimează un nivel de şase miliarde de euro. În primele trei luni indicatorul a scăzut de aproape două ori, la 754 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici