Investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 40% în primele nouă luni

Investiţiile străine directe în primele nouă luni ale anului au totalizat 2,07 miliarde de euro, în scădere cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de 3,426 miliarde de euro, a anunţat Banca Naţională a României (BNR).

80 afișări
Imaginea articolului Investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 40% în primele nouă luni

Investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 40% în primele nouă luni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, consolidate cu pierderea netă estimată, care au însumat 1,338 miliarde de euro, restul intrărilor, de 732 milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.

În primele opt luni ale anului, investiţiile străine directe au ajuns la 1,956 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în luna septembrie fluxul de capital străin care a intrat în România a fost de doar 114 milioane de euro. Faţă de luna august, când investiţiile străine directe au fost de 56 milioane de euro, în septembrie s-a înregistrat o creştere cu peste două ori. Comparativ, însă, cu luna septembrie din 2009, în a noua lună din acest an investiţiile au scăzut de peste trei ori, de la 350 de milioane de euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.

De asemenea, investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, companiile fiind nevoite să aducă aport la capital de 1,4 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici