Investitorii străini negociază cu România 15 proiecte greenfield, în valoare de 1,1 miliarde de euro

România începe din nou să devină o destinaţie atractivă pentru investitorii străini, după ce 2010 a fost cel mai slab an, începând din 2004, din acest punct de vedere. Mai multe companii străine au demarat investiţii greenfield în valoare de 113 milioane de euro în primele luni ale acestui an şi împreună vor genera peste 1.800 de locuri de muncă, potrivit datelor comunicate de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS).

1186 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini negociază cu România 15 proiecte greenfield, în valoare de 1,1 miliarde de euro

Investitorii străini negociază cu România 15 proiecte greenfield, în valoare de 1,1 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit gândul, este vorba despre Toro şi International Automotive Components Group, ambele americane, de Shinheung Electronics din Coreea de Sud, dar şi de spaniolii de la Siliken.

Propuneri de investiţii noi de 1,1 miliarde de euro.

În plus, o serie de investitori din sectoarele auto şi componente auto, energie regenerabilă, centre de servicii, materiale de construcţii şi industria siderurgică sunt interesaţi să facă afaceri în România.

"De la începutul anului până acum am primit 15 propuneri de investiţii noi, în fază de intenţie, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro. Toate sunt proiecte greenfield şi ar urma să creeze 6.500 de locuri de muncă", a declarat pentru gândul Sorin Vasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrul CRPCIS. Sunt investitori potenţiali, care tatonează mai multe ţări din regiune, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

"În final, ei vor alege acea ţară care oferă cele mai bune pachete de stimulente, adică ajutoare de stat şi locaţii potrivite", adaugă Vasilescu. Cifrele totale sunt mai mari, pentru că sunt şi companii care vin în România prin intermediul camerelor de comerţ sau al marilor firme de consultanţă.

Pentru acest an, autorităţile aşteaptă investiţii străine în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro, faţă de 2,59 miliarde de euro, în 2009.

Investiţii majore în România la începutul acestui an

1. În februarie, furnizorul de componente auto International Automotive Components (IAC) din SUA a început construirea unei fabrici de planşe de bord, panouri de portiere şi capitonaje de plafon la Balş, judeţul Olt. Finalizarea lucrărilor este programată pentru finele acestui an, potrivit informaţiilor comunicate la lansarea lucrărilor. Este primul furnizor auto care face o investiţie greenfield în România, în valoare de 58 milioane de euro. 400 de oameni vor munci aici când uzina va fi deplin funcţională, produsele fiind destinate în special uzinei auto Ford de la Craiova.

2. Fabrica de componente electronice Shinheung Electronics de la Oradea a fost inaugurată în ianuarie 2011, în urma unei investiţii în valoare de 30 milioane de euro, potrivit CRPCIS. În prezent, are 700 de angajaţi, o parte lucrând încă din 2010. Recrutările continuă iar până la finele anului vor mai fi angajate încă 300 de persoane, după cum au declarat pentru gândul administratorii Eurobusiness Parc, unde îşi desfăşoară activitatea coreenii.

Anul acesta, companiile care activează în parcul industrial din Oradea vor investi în total aproximativ 60 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de 2010.

3. În februarie, compania americană Toro a anunţat construirea fabricii de sisteme de microirigaţii de la Ploieşti, printr-o investiţie de 20 milioane de euro. Debutul producţiei este planificat pentru sfârşitul verii acestui an, iar fabrica va oferi aproape 100 de locuri de muncă.

4. La începutul anului, spaniolii de la Siliken au demarat la Timişoara o investiţie de 5 milioane de euro, într-o fabrică de panouri fotovoltaice. În total, 300 de locuri de muncă vor fi create în noua capacitate de producţie.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici