Irlanda de Nord se pune contra UE şi elimină controalele vamale asupra produselor alimentare şi agricole

Ministrul Agriculturii din Irlanda de Nord, Edwin Poots, a decis să elimine toate controalele vamale impuse de Brexit asupra alimentelor şi produselor agricole, într-o decizie unilaterală care îi va înfuria pe cei de la Bruxelles.

1007 afișări
Imaginea articolului Irlanda de Nord se pune contra UE şi elimină controalele vamale asupra produselor alimentare şi agricole

Irlanda de Nord se pune contra UE şi elimină controalele vamale asupra produselor alimentare şi agricole

Odată cu încetarea crizei Covid, vechile probleme au revenit pe agenda liderilor politici, iar la Belfast, Brexit a fost de mult un butoi de pulbere gata să erupă.

Edwin Poots, liderul Partidului Democrat Unionist (DUP), a decis în mod independent să ridice controalele, după ce discuţiile cu alte partide au eşuat. Pentru a obţine autorizaţie legală pentru o decizie atât de importantă, a cerut sfatul unui consiliu juridic, a cărui aviz l-a prezentat Parlamentului.

„Consiliul a concluzionat că pot decide să încetez controalele, chiar şi în lipsa aprobării executivului. Am dat acum o instrucţiune oficială secretarului meu permanent să suspende de la miezul nopţii în această seară toate controalele care nu erau deja în vigoare la 31 decembrie 2020”, ziua intrării în vigoare a Brexit-ului.

Sinn Féin, cu care DUP împarte majoritatea, a reacţionat dur, vorbind despre o „cascatorie ilegală” care urmăreşte doar să strângă mai multe voturi la alegerile locale din mai. Viceprim-ministrul Michelle O'Neill a postat pe Twitter: „Această cascadorie este o încercare a DUP de a interfera ilegal cu legislaţia naţională şi internaţională”.

Controalele asupra produselor alimentare şi agricole au fost decise în conformitate cu Protocolul din Irlanda de Nord.

Companiile britanice trebuie să completeze o stivă de documente, pentru a trece controalele vamale impuse de Uniunea Europeană care sunt implementate în Irlanda de Nord, astfel încât mărfurile să poată ajunge în Republica Irlanda, o ţară membră a UE. Camioanele se aliniază şi aşteaptă ore întregi, în timp ce noile bariere vamale împiedică exportul de cartofi de sămânţă din Marea Britanie şi restricţionează intrarea produselor de grădinărit.

Decizia lui Poots a crescut confuzia. Manufacturing Northern Ireland a sfătuit toţi membrii săi să continue să respecte regulile. „Indiferent de evenimente, sfatul (nostru) juridic şi administrativ este că acestea sunt obligaţii internaţionale pentru comercianţi care ar trebui să continue să îndeplinească acele obligaţii”, se arată într-un tweet.

Este posibil ca decizia să fie retrasă în zilele următoare, poate chiar în următoarele ore. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici