Isărescu: Băncile au o reţea cu vânzători de credit de consum care nu ştiu să citească un bilanţ

Băncile comerciale şi-au dezvoltat reţeaua teritorială după modelul de consum, iar puţini angajaţi din sucursale ştiu să citească un bilanţ, ceea ce le limitează să se reorienteze către finanţarea economiei reale, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

49 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Băncile au o reţea cu vânzători de credit de consum care nu ştiu să citească un bilanţ

Isărescu: Băncile au o reţea cu vânzători de credit de consum care nu ştiu să citească un bilanţ (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Băncile vor fi interesate (pentru co-finanţare - n.r.), nu vorbesc pe bază de speranţe, au lichiditate, n-au într-adevăr reţea, nu mai este niciun secret, băncile n-au reţea, s-au dezvoltat pe modelul de consum, şi toată reţeaua teritorială e îmbibată cu vânzători de credit. Băncile, vreţi nu vreţi, sunt instituţii care nu pot trăi fără credit şi fără profit", a spus Isărescu.

Oficialul BNR crede că pe măsură ce băncile vor constata că populaţia care se putea îndatora s-a îndatorat, iar aici creşterea va fi modestă, vor căuta alte nişe, alte metode şi direcţii, fiind doar o chestiune de timp.

"Rigiditatea băncilor este legată de faptul că în teritoriu, dacă le iei şi le zgâlţâi bine nu ştiu câţi dintr-o sucursală ştiu să citească un bilanţ bancar, asta e problema. Iar la Institutul Bancar Român nu vin să pună mâna pe carte, pentru că e greu, sau pentru că nu au dat bine cu capul de pământ. Dar vor veni. Mai devreme sau mai târziu vor veni. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a adăugat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul băncii centrale crede că o parte din vină aparţine şi consultanţilor, care atunci când întocmesc un proiect care priveşte absorbţia fondurilor europene nu urmăresc un model care să fie "citibil" şi în termenii băncilor comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici