Isărescu: BNR depune eforturi împreună cu autorităţile pentru a face faţă atacurilor cibernetice

Banca Naţională a României (BNR) depune eforturi împreună cu autorităţile statului pentru a face faţă atacurilor cibernetice potenţiale, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vineri, în cadrul conferinţei naţionale în domeniul securităţii cibernetice organizată de instituţie.

189 afișări
Imaginea articolului Isărescu: BNR depune eforturi împreună cu autorităţile pentru a face faţă atacurilor cibernetice

Isărescu: BNR depune eforturi împreună cu autorităţile pentru a face faţă atacurilor cibernetice

„Banca Naţională a României depune, împreună cu autorităţile statului, eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice potenţiale. Raportarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm şi sistemele noastre interne, dar cel mai bine este să lucrăm cu autorităţile statului specializate. Pentru gestionarea riscurilor, avem nevoie de planuri adecvate de prevenire a atacurilor cibernetice şi de răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite”, a spus Mugur Isărescu.

„În contextul ultimelor patru atacuri cibernetice, mulţi vorbesc de un adevărat război cibernetic în desfăşurare. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel global, greu de prevăzut, cu impact şi în ţara noastră”, a adăugat guvernatorul BNR.

Isărescu a precizat că preocupare pentru dezvoltarea sistemelor de protecţie se înregistrează la nivelul tuturor băncilor centrale, care sunt din ce în ce mai informatizate.

„Pe măsură ce spaţiul cibernetic se extinde, ameninţările cibernetice care se diversifică devin tot mai sofisticate. Serviciile legate de sectorul de informare şi comunicare, alături de piaţa financiară, sistemele de transport, sistemele de sănătate, sistemele de sprijin pentru apă şi hrană, alte diverse industrii: energia, sunt interconectate şi interdependente, ceea ce ne creşte însă gradul de expunere la atacuri cibernetice”, a declarat reprezentantul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale a atras atenţia asupra opiniei specialiştilor din domeniul securităţii cibernetice, care susţin că există riscul ca rezilienţa sistemelor tehnologice din România poate fi diminuată.

„Specialiştii din domeniu atrag atenţia că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realităţi. Chiar la noi, în România, se subliniază faptul că există riscul ca rezilienţa sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituţiilor publice şi private de a acţiona inteligent şi de a proiecta interesele naţionale la nivel internaţional”, a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici