Isărescu: Nu trebuie să băgăm în seamă modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb

Modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie "băgate în seamă" şi nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri, a spus, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

19 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu trebuie să băgăm în seamă modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb

Isărescu: Nu trebuie să băgăm în seamă modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

Întrebat dacă aprecierea leului este justificată de fundamentele economice, Isărescu a răspuns că modificări de până la 3-4% ale cursului nu trebuie băgate în seamă.

Totodată, el a arătat că aprecierea leului cel mult mai temperează anticipaţiile conform cărora moneda naţională s-ar deprecia sau descurajează persoanele care "tendenţios" vorbeau despre depreciere ca justificare pentru creşterea preţurilor.

"Altminteri, modificări de 1-2% ale cursului nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri. Cred că preţurile din România vor ajunge să aibă o mult mai mare independenţă faţă de evoluţiile din exterior", a spus Isărescu.

Leul s-a apreciat în acest an cu 1,3% în raport cu euro. Cursul de referinţă anunţat de BNR, de 4,2016 lei/euro, a reprezentat cel mai redus nivel de la începutul lunii iunie a anului trecut.

Isărescu a primit vineri ordinul naţional al Legiunii de Onoare, în numele preşedintelui Franţei, pentru "Rolul în integrarea României în Uniunea Europeană, pentru locul ocupat astăzi în guvernanţa economică europeană şi pentru toate meritele personale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici