Isărescu: România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă

Programul fiscal a fost menţinut în limitele stabilite în pofida anului electoral şi a ajustărilor succesive din ultimii ani, astfel că România va ieşi din procedura de deficit excesiv, a declarat, marţi seara, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

1123 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă

Mugur Isărescu (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Cred că, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie să strângem. Trebuie să fim doar chibzuiţi şi să facem dozajul de aşa natură încât să nu mai fim nevoiţi să tăiem şi să strângem", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

El a apreciat că, având aceste active, derulând reformele structurale şi absorbind fondurile europene, România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă, chiar mai importantă decât acest an, indiferent de ce se va întâmpla în Europa din punct de vedere economic.

Execuţia bugetului general consolidat după primele zece luni s-a încheiat cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, faţă de un deficit de 2,3% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,18% din PIB la finele lunii septembrie.

Comparativ cu primele zece luni din 2011, deficitul bugetar este în scădere cu 6,1 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011. Deficitul bugetar ar urma să scadă anul viitor la 1,7% din PIB.

Economia a crescut cu numai 0,2% în primele nouă luni din acest an. În trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a coborât cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a redus la finele lunii noiembrie estimarea de creştere economică pentru acest an la 0,7%, faţă de 1,7% indicat în luna mai. Cele mai multe proiecţii prezentate de către analişti şi instituţiile financiare plasează creşterea economică din acest an la sub 1%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici