Isărescu se aşteaptă la întârzierea tranşei de la FMI

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că se aşteaptă la o întârziere a celei de-a treia tranşe a împrumutului de la FMI, "lucrurile părând evidente în acest moment".

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu se aşteaptă la întârzierea tranşei de la FMI

Isărescu se aşteaptă la întârzierea tranşei de la FMI (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

El a răspuns, astfel, unui întrebări a presei privind posibilitatea amânării tranşei.

FMI va amâna pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia tranşe, de circa 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru România, au declarat mai multe surse apropiate discuţiilor purtate între delegaţia Fondului şi oficialii români.

Guvernatorul a afirmat că majoritatea ţintelor fixate pentru luna septembrie au fost îndeplinite, dar a atras atenţia în privinţa obiectivelor din sfera legislativă, respectiv legile care trebuiau adoptate, inclusiv bugetul de stat.

Isărescu este sigur că oricât ar dori FMI şi Comisia Europeană să transmită un semnal pozitiv, pieţele nu îl vor percepe.

În ceea ce priveşte finanţarea deficitului bugetar, Isărescu a arătat că există trei puncte principale, primul la care s-a referit fiind faptul că proiecţia bugetară prevedea pentru trimestrul al patrulea intrări de fonduri de peste trei miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană.

"În al doilea rând, ştim din anii precedenţi că în ultimii 20 de ani România a avut depăşiri ale cheltuielilor bugetare în lunile noiembrie şi decembrie şi nu văd de ce anul acesta ar face excepţie. S-ar putea să avem nevoie de mai mulţi bani. În al treilea rând, n-ai cum să te mişti foarte repede, să găseşti bani din altă parte, fără să dărâmi ceva în jur", a spus Isărescu.

El a prezentat, vineri, raportul trimestrial asupra inflaţiei.

"Cel mai probabil tranşa (FMI, n.r.) va fi amânată, se pare pentru ianuarie, astfel încât bugetul pentru 2010 să fie stabilit şi aprobat în Parlament. Cea mai importantă problemă este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezintă o problemă, ci şi toate măsurile aferente construcţiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizări de personal din sectorul public, ori majorări de taxe.

"FMI înţelege că într-o perioadă electorală niciun partid nu va dori să-şi asume public astfel de măsuri. Programul este în parametri, dar aprobarea tranşei va fi amânată cu cel mult o lună", au spus sursele citate.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că România a îndeplinit aproape toate condiţiile tehnice stabilite în acordul stand-by pentru luna septembrie, poate cu excepţia unei singure ţinte. Conform surselor, Franks s-a referit la problema arieratelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici