Kenneth Rogoff: Unele ţări europene sunt practic falimentare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile Italiei şi Spaniei

Unele ţări din Europa sunt practic falimentare, Grecia, Portugalia şi, probabil, Irlanda au nevoie de planuri masive de restructurare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei şi Spaniei, consideră economistul american Kenneth Rogoff, citat de Der Spiegel.

306 afișări
Imaginea articolului Kenneth Rogoff: Unele ţări europene sunt practic falimentare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile Italiei şi Spaniei

Kenneth Rogoff: Unele ţări europene sunt practic falimentare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile Italiei şi Spaniei (Imagine: Shutterstock)

"Evident, a fost o greşeală ca unele ţări din sud să fie acceptate prematur în zona euro, dar acum nu există altă cale decât plata datoriilor acestora prin transferuri. Aş vrea să spun că este vorba despre o plată singulară, dar nu cred că cineva din Germania crede încă asta, şi nici nu ar trebui să creadă. Este o problemă pe termen lung", comentează Rogoff, profesor de economie la Unicersitatea Harvard, într-un interviu pentru Der Spiegel.

Germania ar putea obţine însă, în schimb, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui preşedinte european puternic sau a unui ministru de finanţe european, consideră el.

Rogoff notează totodată că intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei în default (incapacitate de plată) nu ar fi o problemă semnificativă, deoarece cele trei economii sunt relativ mici şi nu ar trage după ele economia globală.

"Dacă Statele Unite sau Germania ar intra în default, ar fi o cu totul altă problemă. Nu mă refer la genul de default tehnic în care ar fi putut intra SUA dacă Congresul nu ar fi ridicat plafonul datoriei de stat. Dacă s-ar fi întâmplat această prostie, ar fi fost corectată urgent, cu unele pagube pe termen lung. Cel mai probabil, SUA ar fi plătit dobânzi ceva mai mari pentru câteva decenii. Dar situaţia SUA este foarte diferită de cea din Europa, unde unele ţări sunt practic falimentare", a afirmat economistul.

Rogoff îl critică în interviu pe preşedintele american Barack Obama pentru că a cedat presiunilor din direcţia Partidului Republican în negocierile privind plafonul datoriei de stat, făcând numeroase concesii pentru a evita acel aşa-numit default tehnic.

Totodată, economistul consideră că modul în care guvernele marilor economii ale lumii au perceput criza şi recesiunea din ultimii ani este greşită, iar băncile centrale ar trebui să accepte o inflaţie mai ridicată timp de câţiva ani, care ar contribui la depăşirea "depresiei".

În plus, soluţia de "stimulare fiscală" nu este valabilă în situaţia actuală şi nu poate oferi decât o ameliorare temporară a problemelor, a arătat Rogoff.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici