Kirk Kerkorian, proprietar de cazinouri, producător de film şi investitor în industria auto, a murit

Miliardarul Kirk Kerkorian, fiul unor imigranţi armeni săraci, care, dovedind un instinct antreprenorial deosebit, a devenit proprietar de cazinouri în Las Vegas, producător de succes la Hollywood, patron al unei companii aeriene şi investitor în industria auto, a murit la vârsta de 98 de ani.

301 afișări
Imaginea articolului Kirk Kerkorian, proprietar de cazinouri, producător de film şi investitor în industria auto, a murit

Kirk Kerkorian, proprietar de cazinouri, producător de film şi investitor în industria auto, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miliardarul american, care a înfiinţat compania MGM Resorts International (MGM.N), a murit la Los Angeles, în noaptea de luni spre marţi, informează Reuters.

Kirk Kerkorian nu a avut un nivel educaţional consistent şi a renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani. În tinereţe, a avut o scurtă carieră de pugilist şi a primit porecla "Rifle Right Kerkorian" ("Carabina dreaptă Kerkorian"), datorită puternicului său croşeu de dreapta. A devenit însă un om de afaceri de succes, mizând pe o serie de proiecte antreprenoriale care s-au dovedit ulterior extrem de profitabile.

Luna trecută, revista Forbes estima averea lui Kerkorian la 4,2 miliarde de dolari. Veniturile sale au scăzut după criza economică din 2008, când averea omului de afaceri american era estimată la 16 miliarde de dolari.

De trei ori - în 1969, 1973 şi 1993 - Kirk Kerkorian a construit cel mai mare hotel din Las Vegas, capitala jocurilor de noroc, oraşul în care a început să facă avere, în anii '50 şi '60.

În perioada în care devenise un magnat al cazinourilor, s-a împrietenit cu vedetele din "Rat Pack" - Frank Sinatra, Dean Martin şi alţi artişti care erau capete de afiş ale spectacolelor din Las Vegas.

Kerkorian a deţinut unele dintre cele mai mari şi mai cunoscute hoteluri şi cazinouri din Las Vegas, iar într-o perioadă era proprietarul a peste 50% din totalul camerelor de cazare din hotelurile de pe celebrul bulevard Las Vegas Strip. A jucat, de asemenea, un rol esenţial în transformarea oraşului Las Vegas - care a avut multă vreme reputaţia unui spaţiu al distracţiilor pentru turiştii adulţi - într-o destinaţie de vacanţă pentru întreaga familie.

Kirk Kerkorian a cumpărat şi vândut de trei ori celebrul studio de film MGM, a cumpărat studioul United Artists şi a încercat la un moment dat să cumpere şi Columbia Pictures.

A investit adeseori şi în industria automobilului din Statele Unite, însă nu a achiziţionat niciodată o companie majoră din acest domeniu. A încercat de două ori să cumpere compania Chrysler, declanşând o îndelungată bătălie cu justiţia americană, şi a făcut investiţii consistente în companiile General Motors şi Ford.

Era şi un talentat pilot de avion şi a executat numeroase misiuni periculoase, transportând la bordul unor avioane de tip cargo mai multe avioane de război din Canada în Marea Britanie în Al Doilea Război Mondial. Ulterior, a lansat o companie aeriană de tip charter destinată pasionaţilor de pariuri care doreau să ajungă din Los Angeles în Las Vegas în mai puţin de 10 ore - durata medie de timp a unei călătorii cu automobilul între cele două metropole americane.

A început să cumpere diverse proprietăţi în Las Vegas în 1962, după ce şi-a vândut acea companie charter, pe care a reachiziţionat-o ulterior.

Apoi, a cumpărat şi a vândut mai multe companii aeriene, inclusiv Western Airlines, a lansat şi a eşuat cu compania aeriană de lux MGM Grand Air.

În lumea afacerilor, era cunoscut mai mult pentru faptul că urmărea profitul imediat, evitând să administreze companiile pentru o perioadă îndelungată. De cele mai multe ori, îşi asuma un risc mare, încasa beneficiile şi apoi se retrăgea din acea afacere.

"Sunt un parior în sufletul meu. Asta e viaţa mea", declara el într-un inteviu acordat revistei Time.

Singura persoană din mediul de afaceri cu un trecut asemănător - aviator şi proprietar de companii aeriene, studiouri cinematografice şi cazinouri în Las Vegas - a fost miliardarul Howard Hughes, care a murit în 1976.

A fost căsătorit de trei ori - cu Hilda Schmidt, Jean Maree Harbour-Hardy şi Lisa Bonder - şi a avut două fiice - Tracy şi Linda - cu cea de-a doua soţie.

A făcut donaţii de milioane de dolari către ţara lui de origine, Armenia, prin intermediul fundaţiei sale de caritate, oferind ajutoare medicale, alimente şi materiale de construcţii după seismul care a devastat această ţară în 1988, contribuind astfel la reconstruirea multor case şi a infrastructurii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici