Lagarde: Reforma sectorului bancar este îngreunată de lobby-ul agresiv al industriei financiare

Reformele pentru corectarea problemelor din sistemul bancar evidenţiate de criza din 2007-2009 sunt implementate prea lent şi sunt îngreunate de lobby-ul agresiv al industriei financiare, a declarat, marţi, directorul FMI, Christine Lagarde.

170 afișări
Imaginea articolului Lagarde: Reforma sectorului bancar este îngreunată de lobby-ul agresiv al industriei financiare

Lagarde: Reforma sectorului bancar este îngreunată de lobby-ul agresiv al industriei financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile deţin în prezent mai mult capital decât aveau la declanşarea crizei financiare, în timpul căreia statele au fost nevoite să intervină cu fonduri publice pentru a stabiliza sectorul financiar, a spus Lagarde, potrivit Reuters.

"Vestea proastă este că progresele sunt prea lente, iar încheierea este încă prea departe", a declarat Lagarde la un forum organizat la Londra.

Reforma sectorului bancar este complexă, dar este îngreunată şi de "reacţia agresivă a industriei financiare", precum şi de oboseala care se instalează fără îndoială într-un proces atât de lung, a spus directorul Fondului.

"O mare lacună este că problema instituţiilor financiare prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească nu a fost rezolvată", a afirmat Lagarde, referindu-se la aşteptările ca guvernele să intervină pentru a salva orice instituţie de credit de mari dimensiuni, astfel încât să evite repetarea crizei.

FMI estimează că subvenţia implicită sau prin costurile mai mici de finanţare ale băncilor de pe urma faptului că sunt prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească se ridică la 70 miliarde dolari în SUA şi la 300 miliarde dolari în zona euro.

Lagarde a făcut apel la autorităţile de reglementare din toată lumea să se pună de acord asupra unui cadru pentru lichidarea băncilor mari cu probleme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici