Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

România nu are "ingredientele" necesare pentru a susţine o creştere economică de peste 5% pe termen lung, întrucât este afectată de o demografie în scădere şi depinde în continuare de capitaluri străine, care sunt incerte, a declarat, joi, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

31 afișări
Imaginea articolului Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"S-a arătat istoric că o creştere de peste 5%, pe o perioadă de zece ani, au avut numai cinci ţări care beneficiau de o demografie favorabilă, un exemplu fiind China. Să te gândeşti că ai putea să faci chestia pe termen lung e o prostie. Nu avem ingredientele necesare, avem o demografie în scădere, iar pe factorul numit forţă de muncă nu putem să mizăm. Pe factorul capital mizăm numai dacă vrea el să vină", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

El a răspuns la o întrebare adresată de consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, respectiv care ar fi cel mai probabil scenariu legat de potenţialul creşterii economice în România.

"Răspunsul este mai mult decât evident: nu putem să creştem pe termen lung mai mult de 5%. Am fi atipici, aistorici, ce vreţi dumneavoastră", a mai spus Lazea.

La rândul său, Croitoru a reiterat că potenţialul creşterii economice pentru anul viitor în România este de cel mult 1%, iar pe termen lung scenariul în care piederea de potenţial este permanentă este mai plauzibil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici