Leul ar putea scădea, în lipsa reducerii salariilor bugetare către nivelurile din mediul privat

Piaţa valutară ar putea consemna presiuni negative asupra leului, dacă salariile din sectorul public nu scad până la niveluri similare cu cele din mediul privat, potrivit unei analize ING.

18 afișări
Imaginea articolului Leul ar putea scădea, în lipsa reducerii salariilor bugetare către nivelurile din mediul privat

Leul ar putea scădea, în lipsa reducerii salariilor bugetare către nivelurile din mediul privat (Imagine: Mediafax Foto)

Câştigul salarial mediu net din economia românească a fost în luna iulie cu 6,3% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, încetinind faţă de avansul de 8,7% din iunie, însă într-un ritm mai lent decât cel preconizat de ING, care anticipa o majorare a indicatorului de numai 4,9% în luna iulie, se arată într-un raport al băncii olandeze.

Potrivit datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net a urcat cu 6,3% în iulie comparativ cu aceeaşi lună a lui 2008, după o creştere de 8,3% în iunie.

Deşi rata anuală de creştere a încetinit, salariile au urcat în iulie faţă de iunie cu 0,8%, în pofida unui şomaj mai ridicat şi a detensionării pieţei de muncă.

"Această evoluţie pare oarecum contraintuitivă (...) şi ar putea fi cauzată de ponderea ridicată a celor cu salarii sub medie printre cei care au fost concediaţi în iulie, în timp ce persoanele cu un câştig salarial mai ridicat au reuşit să-şi păstreze locurile de muncă", apreciază analiştii ING.

Totodată, banca notează că avansul lunar al câştigului salarial a fost generat de sectorul privat, nu de cel public, situaţie surprinzătoare în condiţiile frânării activităţii economice, care ar putea implica scăderea competitivităţii şi a profiturilor.

"Ajustarea câştigurilor salariale atât în sectorul public, cât şi în cel privat, este prea lentă în prezent, astfel că s-ar putea accentua pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului. În aceste condiţii, anticipăm în continuare rate negative de creştere anuală a salariilor pentru ultimele două luni din 2009", se arată în analiza ING.

Analiştii băncii subliniază că, deşi corecţia ratei de creştere a salariilor din sectorul public este mai accentuată decât cea înregistrată în mediul privat, câştigurile salariale bugetare au crescut timp de mai mulţi ani mult mai puternic decât cele din zona privată.

"În consecinţă, ar trebui să aibă loc o scădere continuă a salariilor din sectorul public, pentru a se constata o egalizare cu cele din mediul privat. Fără această ajustare necesară în domeniul salariilor, ar trebui să se constate presiuni negative asupra leului", încheie ING.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici