Leul continuă să se deprecieze. Vezi cursul BNR

Moneda naţională s-a depreciat în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, în linie cu mişcarea valutelor din regiune, iar Banca Naţională a României (BNR) a publicat o referinţă de 4,1073 lei/euro, maximul din ultimele trei săptămâni.

939 afișări
Imaginea articolului Leul continuă să se deprecieze. Vezi cursul BNR

Leul continuă să se deprecieze. Vezi cursul BNR (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Comparativ cu nivelul de luni, de 4,0860 lei/euro, cursul de marţi a urcat cu 2,13 bani. O paritate mai mare a fost anunţată de BNR la 13 aprilie, de 4,1140 lei/euro.

Leul a continuat să se deprecieze şi în faţa dolarului, iar banca centrală a anunţat o referinţă cu 2,48 bani mai mare, de 2,7775 lei/dolar.

În debut, băncile cotau euro la 4,0920 - 4,0950 lei, puţin mai sus faţă de nivelul de luni, când paritatea fluctua în intervalul 4,0935 - 4,0943 lei/euro.

Imediat după deschidere, câteva ordine de cumpărare de euro au dus cursul până la 4,1020 - 4,1035 lei/euro, iar după acest moment cotaţiile s-au stabilizat în acest interval pentru următoarea oră.

Ulterior însă, cererea de euro a urcat cotaţiile până la un maxim de 4,1110 - 4,1120 lei/euro, dar pe volume reduse.

Deşi în trecut leul s-a dovedit destul de rigid, mai ales în faţa presiunilor de depreciere, flexibilitatea din ultimele şedinţe ar putea fi indusă de un presupus semnal al băncii centrale de vineri când aparent s-a împotrivit aprecierii leului, consideră analiştii ING Bank.

"Ideea potrivit căreia BNR ar putea să tempereze aprecierea leului este sprijinită de datele rezervelor valutare ce indică cumpărări semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie, aproximativ 0,6 miliarde euro. Nu credem că o depreciere semnificativă ar putea urma de la nivelurile curente deoarece BNR probabil nu va tolera o astfel de mişcare avînd în vedere perspectiva negativă privind inflaţia", se arată într-un raport de piaţă zilnic transmis marţi de ING Bank.

În jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,1070 - 4,1080 lei/euro.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România care au participat la un sondaj intern au anticipat deciziile băncii centrale, astfel că piaţa nu a fost influenţată vizibil de anunţul BNR.

Dobânzile cu scadenţa la o zi s-au întors pe scădere, deşi dimineaţă au crescut uşor, astfel că se situau la 4,83 - 5,33%, de la 4,9 - 5,4% luni. Randamentele cu maturitatea la o săptămână au scăzut şi ele, de la 4,99 - 5,49% la 4,9 - 5,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici