Leul s-a apreciat, cursul a atins un minim de 4,24 lei/euro

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu euro în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri, în linie cu regiunea şi pe fondul cererii ridicate din partea sectorului corporate, iar cursul a de schimb a atins un minim de 4,2400 lei/euro.

12 afișări
Imaginea articolului Leul s-a apreciat, cursul a atins un minim de 4,24 lei/euro

Leul s-a apreciat, cursul a atins un minim de 4,24 lei/euro (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

La debutul şedinţei, băncile au afişat cotaţii de 4,2595 - 4,2610 lei/euro, iar în prima oră de tranzacţionare paritatea a înregistrat variaţii minore, pe volume foarte reduse de transfer, în condiţiile în care jucătorii nu s-au arătat mai atraşi nici de valutele din regiune.

Ulterior, a apărut în piaţă un interes mai mare la vânzare, iar unii dealeri spun că jucătorii îşi închid poziţiile prevenitv preventiv deoarece anticipează că BNR va vinde euro după ce Comisia Europeană a virat joi României a treia tranşă a împrumutului, de 1,15 miliarde de euro. Îmbunătăţirea percepţiei faţă de leu are la bază şi aşteptările pieţei privind primirea unei noi tranşe de la FMI. Board-ul FMI se întâlneşte vineri pentru a evalua acordul cu România.

La jumătatea şedinţei euro era cotat la 4,2440 - 4,2460 lei/euro, iar ulterior presiunea la cumpărare a determinat diminuarea cursului până la 4,2400 lei/euro.

Apoi însă paritatea s-a stabilizat uşor peste acest nivel, iar la închidere euro era transferat pentru 4,2415 - 4,1440 lei.

Valutele din regiune s-au apreciat în raport cu moneda unică, zlotul consemnând un avans de 0,25%, iar forintul de 0,6%.

Rata de referinţă publicată vineri de BNR a scăzut la 4,2455 lei/euro, cu 2,32 bani mai jos faţă de nivelul de joi, de 4,2687 lei/euro. Pentru moneda americană, banca centrală a publicat un curs cu 3,46 bani mai redus, de 3,1644 lei/euro, după ce joi paritatea s-a situat la 3,1990 lei/dolar.

Dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi au crescut vineri la 4,20 - 4,70%, de la 1,86 - 2,36% joi, întrucât bancherii au început să atragă fonduri pentru constituirea rezervei minime obligatorii la BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici