Leul s-a apreciat, iar cotaţiile au revenit la 4,3 lei/euro; dealerii suspectează intervenţia BNR

Moneda naţională s-a apreciat după primele tranzacţii din şedinţa interbancară de luni, iar cotaţiile au coborât până aproape 4,3 lei/euro, după ce la finalul sesiunii de vineri paritatea a atins un maxim de 4,32 lei/euro, dealerii suspectând intervenţia indirectă a BNR în favoarea leului.

22 afișări
Imaginea articolului Leul s-a apreciat, iar cotaţiile au revenit la 4,3 lei/euro; dealerii suspectează intervenţia BNR

Leul s-a apreciat, iar cotaţiile au revenit la 4,3 lei/euro; dealerii suspectează intervenţia BNR (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

La deschidere, băncile afişau cotaţii de 4,3110 - 4,3120 lei/euro, uşor mai jos faţă de nivelul de la sfârşitul săptămânii trecute, de 4,3130 - 4,3160 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborât treptat, iar în jurul orei 10:10 schimburile se realizau la 4,2985 - 4,3000 lei/euro.

Îngrijorările jucătorilor cu privire la criza datoriilor din zona euro s-au calmat uşor, după ce miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat duminică un ajutor de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.

Potrivit dealerilor, investitorii au rămas însă prudenţi la tranzacţionare, fiind atenţi la situaţia din Spania, deşi premierul spaniol a declarat vineri că sub nicio formă statul nu va solicita sprijin finaniar internaţional.

Valutele din regiune se apreciau uşor la deschiderea primei sesiuni a săptămânii, iar dealerii spun că această evoluţie este mai mult o corecţie a scăderilor de vineri, decât îmbunătăţirea sentimentului din regiune.

Referinţa publicată vineri de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la 4,3137 lei/euro, maximul de la începutul lunii iulie. Comparativ cu paritatea de joi, de 4,2996 lei/euro, referinţa de vineri este cu 1,41 bani mai mare. Un curs mai ridicat a fost publicat de banca centrală la 1 iulie, de 4,3537 lei/euro. Nivelul record a fost atins pe 30 iunie, când referinţa BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

Totodată, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, iar cursul a urcat cu 2,82 bani, de la 3,2299 lei/dolar la 3,2581 lei/dolar.

Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi oscilau în intervalul 3 - 4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici