Leul s-a depreciat. Vezi cursul BNR

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 1,43 bani la 4,1208 lei/euro şi a atins astfel nivelul maxim al ultimelor patru săptămâni, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor după deprecierea înregistrată joi de moneda europeană în raport cu dolarul.

339 afișări
Imaginea articolului Leul s-a depreciat. Vezi cursul BNR

Leul s-a depreciat. Vezi cursul BNR (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Banca centrală a anunţat joi o rată oficială de 4,1065 lei/euro, în scădere cu 0,62 bani faţă de miercuri. Un curs mai ridicat decât cel afişat vineri a fost calculat la 4 aprilie, când euro a fost cotat la 4,1333 lei.

Leul s-a depreciat vineri mai accelerat în raport cu dolarul, astfel că BNR a afişat o rată de 2,8347 lei/dolar, cu 6,92 bani peste nivelul din ziua anterioară, de 2,7655 lei/dolar. O paritate mai mare, de 2,8656 lei/dolar, a fost anunţată la 19 aprilie.

În a doua parte a şedinţei de joi leul s-a depreciat în raport cu euro, ca urmare a scăderii monedei europene faţă de dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a indicat că dobânda de politică monetară nu va fi majorată înainte de luna iulie.

Astfel, paritatea leu/euro a urcat uşor spre 4,12 unităţi, nivel care a fost depăşit chiar la deschiderea sesiunii de vineri.

La debutul ultimei şedinţe a săptămânii, cursul a urcat la 4,1200 - 4,1230 lei/euro, paritate cu 0,85 - 0,95 bani peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare, de 4,1115 - 4,1135 lei/euro. Totuşi, imediat după deschidere, cotaţiile au început să scadă, după prima oră a şedinţei euro era tranzacţionat la 4,1165 - 4,1195 lei.

Până la ora 13:00, când banca centrală anunţă cursul de referinţă, paritatea leu/euro a variat uşor sub nivelul de 4,12 unităţi.

Imediat după publicarea ratei de referinţă, băncile comerciale tranzacţionau euro la 4,1180 - 4,1190 lei, respectiv cu 0,55 - 0,65 bani peste nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

"Piaţa este liniştită, deoarece sunt aşteptate unele date despre evoluţia economiei SUA, iar de regulă în astfel de perioade variaţiile sunt reduse. Pe plan intern, mişcările au fost vizibile în a doua parte a şedinţei de joi, iar vineri variaţiile sunt reduse şi vin în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de valută", a afirmat un dealer.

El a adăugat căl a mijlocul şedinţei de la Bucureşti zlotul şi forintul se apreciau cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,8% în raport cu euro.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au scăzut uşor, la 3,52% - 4,02%, faţă de randamentele afişate joi, de 4,04% - 4,54%. Într-un ritm mai lent au scăzut şi dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, de la 4,17% - 4,67% la 3,85% - 4,35%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici