Leul se depreciază. Cursul BNR a urcat la 4,2527 lei/euro

Leul s-a depreciat în prima parte a sesiunii interbancare de luni, evoluţie similară cu mişcarea valutelor din regiune, astfel că BNR a anunţat un curs de referinţă cu 2,94 bani mai mare, de 4,2527 lei/euro.

404 afișări
Imaginea articolului Leul se depreciază. Cursul BNR a urcat la 4,2527 lei/euro

Leul se depreciază. Cursul BNR a urcat la 4,2527 lei/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

În sesiunea de vineri, banca centrală a afişat o paritate de 4,2233 lei/euro.

De asemenea, în raport cu francul elveţian referinţa a crescut cu 10,43 bani, la 3,6764 lei/franc, aproape de maximul istoric. În sesiunea de vineri cursul a fost de 3,5721 lei/franc.

Leul a pierdut teren şi în raport cu moneda americană, iar cursul BNR a urcat cu 2,19 bani, de la 2,9328 lei/dolar la 2,9547 lei/dolar.

Euro s-a depreciat luni puternic faţă de francul elveţian, în condiţiile în care jucătorii încearcă să-şi reducă expunerea pe activele riscante din cauza temerilor privind intrarea SUA în incapacitate de plată pentru prima dată în istorie şi după ce Moody's a decis să reducă ratingulul Greciei cu trei trepte, la "Ca".

Agenţia de rating consideră că statul elen s-ar putea confrunta cu probleme serioase de solvabilitate pe termen mediu, în pofida pachetului de ajutor extern convenit săptămâna trecută de liderii europeni şi de creditorii privaţi ai ţării.

În debut, euro era schimbat pentru 4,2420 - 4,2450 lei, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, de 4,2400 - 4,2430 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat peste 4,26 lei/euro, dar spre jumătatea zilei cotaţiile au coborât uşor, spre 4,25 lei/euro.

Valutele din regiune şi-au redus şi ele modest din corecţiile de dimineaţă.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele pe o zi au urcat la 4,14 - 4,64%, întrucât a început o nouă perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR, dar şi pentru că unele companii au început să îşi plătească impozitele şi retrag din plasamentele în lei pe care le au la bănci.

În acelaşi timp, randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut de la 4,29 - 3,79% la 4,23 - 4,73%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici