Lichiditatea bursei, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni datorită acţiunilor Fondului Proprietatea

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,17%, pe un rulaj asigurat în proporţie de 88% de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care în prima zi de tranzacţionare la BVB au dus lichiditatea pieţei la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

39 afișări
Imaginea articolului Lichiditatea bursei, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni datorită acţiunilor Fondului Proprietatea

Lichiditatea bursei, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni datorită acţiunilor Fondului Proprietatea (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Investitorii au realizat în total tranzacţii cu titluri reprezentând 2,42% din toate acţiunile Fondului, iar operaţiunile au totalizat 213,6 milioane lei (50,1 milioane euro). Astfel, titlurile FP au susţinut 88% din lichiditatea pieţei, de 243,3 milioane lei (57 milioane euro).

Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat la jumătatea lunii februarie 2010, când operaţiunile au cumulat 283,9 milioane lei (68,9 milioane euro). La 15 februarie 2010 s-au realizat tranzacţii speciale cu 15,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), de 248,4 milioane lei (60,3 milioane euro).

La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,6495 lei. Tranzacţiile de marţi au fost realizate la preţuri care au variat între 0,602 lei/titlu şi 0,675 lei/titlu. Cotaţia cea mai redusă a fost înregistrată la deschiderea şedinţei, iar punctul maxim a fost atins cu puţin înainte de ora 12:00.

Ultimele operaţiuni cu acţiuni FP pe "piaţa gri" au fost realizate în luna decembrie a anului trecut la preţuri care au variat între 0,48 şi 0,52 lei/titlu.

Analistul Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea se va stabiliza la un nivel "corect" numai după câteva şedinţe.

"Piaţa are nevoie de mai multe zile, o săptămână sau două, pentru a releva preţul corect al acţiunii FP. Deşi am avut astăzi un volum foarte bun de tranzacţionare, mai sunt şi speculatori/investitori şi fonduri de investiţii care au stat de o parte aşteptând o aşezare a preţului pentru a intra sau ieşi din piaţă", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că după ce preţul acţiunilor FP se va stabiliza la un anumit nivel, aceste titluri vor urma linia generală a bursei.

Acţiunile Fondului au fost în centrul atenţiei investitorilor încă dinainte de deschiderea şedinţei, astfel că piaţa a scăzut uşor în primele minute. Punctul minim al indicelui general, BET-C, a fost atins în jurul orei 10:15, când piaţa era în scădere cu 0,54%.

De la acest moment, cele mai multe acţiuni au revenit la cotaţii în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni.

La închiderea şedinţei, primele zece titluri în funcţie de lichiditate, incluse în calculul indicelui BET, aveau preţuri în creştere în medie cu numai 0,12%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,38% sub nivelul de luni.

Unii investitori au vizat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că preţurile acestor titluri au crescut în medie cu 1,41%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 0,6%.

În topul rulajelor, acţiunile Fondului Proprietatea au fost urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5), cu transferuri de câte 6,5 milioane lei. Cotaţia acţiunilor SIF Moldova a crescut cu 1,01%, la 1,3 lei, iar titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,21%, la 1,466 lei.

La jumătatea şedinţei a fost realizată şi o tranzacţie specială cu 150.000 de acţiuni BRD (BRD), în valoare de 2,1 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 14,45 lei, preţ cu 1,05% peste cotaţia de luni.

Pe piaţa principală, titlurile băncii au crescut cu 1,4%, la 14,5 lei, pe un rulaj de 1,6 milioane lei.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumulat 403.000 de lei, sumă cu 18% sub valorea cumulată a transferurilor de luni, de 494.000 de lei.

Acţiunile Bega Turism Timişoara (SCDE) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 82.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost efectuată la 7,2 lei, preţ în scădere cu 1,64%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris era în stagnare, piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,3%, iar bursa de la Londra era în scădere cu 0,38%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,4%, iar pieţele din Rusia şi Bulgaria avansau cu 0,4% şi, respectiv, cu 1,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici