Liderii guvernului român: Grecia nu trebuie să iasă din zona euro

Grecii trebuie să accepte măsurile necesare pentru a evita ieşirea din zona euro, deoarece respingerea măsurilor de austeritate la alegerile din 17 iunie ar putea împinge regiunea Balcanilor într-o recesiune prelungită, au declarat pentru Bloomberg liderii guvernului român.

250 afișări
Imaginea articolului Liderii guvernului român: Grecia nu trebuie să iasă din zona euro

Ponta şi Georgescu: Grecia nu trebuie să iasă din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Vicepremierul Florin Georgescu, reponsabil de portofoliul Finanţelor, a afirmat că soluţia "înţeleaptă" pentru greci ar fi alegerea euro, deoarece "este mai puţin costisitoare şi mai puţin dureroasă", potrivit Bloomberg.

"Sper că Grecia va rămâne în zona euro. România şi toate statele din regiune au fost deja afectate. Sper că nu vor fi afectate şi mai rău în viitor", a declarat premierul Victor Ponta.

Alegerile care au avut loc pe 6 mai în Grecia nu au rezultat în formarea unei coaliţii de gvuernare, partidele care s-au angajat să susţină măsurile de austeritate convenite cu UE şi FMI nereuşind să formeze majoritatea parlamentară.

Statul elen a convocat o nouă rundă de alegeri pentru 17 iunie, sfârşitul săptămânii viitoare, iar poziţia solidă obţinută la scrutinul din 6 mai de formaţiunile care resping programul convenit cu instituţiile internaţionale a adus în prim plan posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro. Oficialii şi politicienii europeni au început să vorbească deschis despre acest scenariu.

Statele din sud-estul Europei, precum România, încearcă să asigure stabilitatea economică, ameninţată de eventuala revărsare a problemelor Greciei prin legăturile bancare şi comerciale cu regiunea.

"Sunt sigur că societatea elenă ca întreg şi politicienii ei vor fi destul de înţelepţi încât să-şi dea seama că ajustarea în interiorul zonei euro este mai puţin costisitoare şi mai puţin dureroasă pe termen lung decât o ajustare în afara zonei şi navigarea pe cont propriu într-o lume globalizată", a explicat Georgescu.

Ponta a mai afirmat, pentru Bloomberg, că ţinta de adoptare a monedei euro în 2015 de către România este probabil prea ambiţioasă.

"Sperăm doar că criza din zona euro va fi istorie în 2015, iar atunci, dacă România va fi pregătită, ne vom gândi la aderare. Realist vorbind, ar trebui ne referim la această dată doar ca o dorinţă, nimic mai mult", a spus Ponta.

În privinţa relaţiei cu FMI şi UE, Ponta a afirmat că Guvernul ar putea continua să solicite asistenţă tehnică de la cele două instituţii după încheierea acordului de tip preventiv, în martie 2013, fără a angaja noi împrumuturi şi în funcţie de rezultatul alegerilor din toamnă.

"Cred că nu ar fi rău să continuăm să avem un aranjament de precauţie cu instituţiile financiare internaţionale. L-am putea folosi drept o adeverinţă de sănătate, pe care am prezenta-o pieţelor pentru a obţine finanţare", a arătat premierul.

Georgescu a mai precizat că economia României va fi sprijinită în continuare de consum, care ar trebui să crească cu 1,8% în urma majorării salariilor bugetarilor şi restituirii contribuţiilor sociale către pensionari.

Bugetul de anul viitor se va baza pe o ţintă de deficit bugetar de aproximativ 2,2% din PIB, conform standardelor europene de contabilitate, a mai spus Georgescu, adăugând că un obiectiv paralel al Guvernului este menţinerea datoriei publice sub nivelul de 34% din PIB în perioada 2013-2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici