Majorarea dobânzii de referinţă, soluţia găsită de BCE pentru contracararea inflaţiei

Majorarea dobânzii de referinţă va rămâne "principalul instrument" de contracarare a inflaţiei în zona euro şi la nivelul întregii Uniuni Europene, a afirmat luni seară Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), în cursul unei audieri în Parlamentul European.

942 afișări
Imaginea articolului Majorarea dobânzii de referinţă, soluţia găsită de BCE pentru contracararea inflaţiei

Majorarea dobânzii de referinţă, soluţia găsită de BCE pentru contracararea inflaţiei

"Invazia Rusiei în Ucraina a generat suferinţă umană masivă. A afectat şi sentimentul de sigurnaţă, a ameninţat securitatea energetică, a perturbat reţelele de aprovizionare şi a contribuit la împingerea inflaţiei cu mult peste ţinta stabilită. Şocul s-a produs exact în momentul în care ieşeam din pandemie, continuând să genereze perturbări economice. Reverberaţiile au fost simţite nu doar în Europa, ci şi în întreaga lume: inflaţia s-a accentuat aproape peste tot, forţând băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă şi conducând rapid la înăsprirea condiţiilor financiare în întreaga lume", a declarat Christine Lagarde în cursul audierii în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European, potrivit stenogramei postată pe site-ul BCE şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Dată fiind apropierea noastră de conflict şi dependenţa de importurile de energie, Europa a fost afectată dur în mod special. Costurile mari la energie au fost unul dintre factorii principali pentru inflaţia din zona euro, care în octombrie a atins două cifre pentru prinma dată de la momentul lansării uniunii monetare", a precizat Lagarde.

"Dobânzile sunt şi vor rămâne principalul instrument de contracarare a inflaţiei. Dobânzile mai mari reduc presiunile asupra cererii prin creşterea costurilor de creditare şi prin influenţarea volumului cheltuielilor, economisirii, creditării şi investiţiilor, atât pentru persoane, cât şi pentru companii. În schimb, acest lucru va reduce presiunile asupra preţurilor, chiar dacă va dura ceva timp până când ajustările vor fi simţite în economie", a subliniat preşedintele BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat de trei ori dobânda de referinţă anul acesta. Ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,00%, 2,25% şi 1,50%, cu efect din 2 noiembrie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici