Managerii companiilor de stat au depăşit cheltuielile cu maşini, IT, brazi, porc şi cadouri

Informaţiile financiare prezentate în Guvern legate de companiile pentru care au fost solicitate majorări de buget au indicat depăşiri de cheltuieli inclusiv pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente IT, dar şi de brazi, porci şi cadouri pentru copii, destinate angajaţilor din unităţi.

751 afișări
Imaginea articolului Managerii companiilor de stat au depăşit cheltuielile cu maşini, IT, brazi, porc şi cadouri

Managerii companiilor de stat au depăşit cheltuielile cu maşini, IT, brazi, porc şi cadouri (Imagine: Shutterstock)

"S-a descoperit că multe dintre cheltuieli au fost efectuate pentru achiziţionarea de maşini, echipamente IT şi alte nebunii, dar şi pentru brazi, porc şi cadouri pentru copii destinate angajaţilor din companii. În urma discuţiei din Guvern s-a stabilit că vor fi aprobate majorări de bugete doar dacă managerii companiilor pot justifica toate cheltuielile, iar în caz contrar vor fi luate măsuri împotriva acestora", au relatat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa de miercuri a Cabinetului.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor de resort să analizeze activitatea managerilor companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor, Comunicaţiilor şi Economiei, precum şi situaţia economică a unităţilor, după ce i s-au prezentat solicitări de majorare a bugetelor la mai multe dintre aceste societăţi.

Pentru companiile subordonate Ministerului Economiei au fost menţionate Romgaz, Transelectrica şi Transgaz, în timp ce din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost nominalizate aproape toate societăţile.

Preşedintele Băsescu a anunţat că, miercuri, premierul Emil Boc a respins cerererile de rectificări bugetare pentru acest an ale marilor companii de stat, el precizând că speră ca şeful Guvernului să facă şi "pasul următor", adică "să-i dea afară" pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari.

"Am apreciat foarte mult o măsură pe care prim-ministrul a luat-o astăzi (miercuri, n.r.). Ca de obicei, marile companii au venit, în una din ultimele şedinţe de Guvern de anul acesta, cu rectificarea bugetelor, probabil nu şi-au făcut veniturile, au cheltuit mai mult decât au avut în bugetul iniţial şi aveau nevoie ca Guvernul să le consfiinţească lipsa de responsabilitate a managerilor, să le aprobe noile bugete pe anul acesta, să le justifice, să le acopere faptul că nu şi-au făcut bugetele sau au avut cheltuielei mai mari. (...) Prim-ministrul astăzi în Guvern a respins toate modificările de buget cerând explicaţii asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele", a afirmat Traian Băsescu la RRA.

El a arătat că speră ca prim-ministrul să facă şi pasul următor şi să-i dea afară pe directorii care nu au respectat parametrii bugetari, arătând că aceasta este, în sfârşit, o atitudine corectă.

Potrivit lui Traian Băsescu, directorii acestor companii au crezut că Guvernul va accepta rectificările bugetare.

"Au mizat că se duce ministrul lor în Guvern la prim-ministru care ar spune «Prea bine, treacă meargă, aprobăm noi că nu aţi reuşit să atingeţi parametrii»", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că lista acestor companii este destul de lungă, nominalizând Romgaz şi Transgaz, care nu au avut pierderi, dar nu câştigă cât ar trebui.

El a adăugat că speră ca la anul să existe mai multă exigenţă.

Informaţii obţinute de MEDIAFAX relevă că pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului au fost introduse proiecte de hotărâri privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli rectificate pe anul 2011 pentru companiile din transporturi (iniţiator Ministerul Transporturilor), pentru compania Romtehnica (iniţiator Ministerul Apărării Naţionale), pentru Regia Autonomă ''Monitorul Oficial'' (iniţiator Secretariatul General al Camerei Deputaţilor).

Tot pe agenda şedinţei de miercuri a fost inclus proiectul hotărârii de guvern privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă ''T.B.R.C.M'' (iniţiator Ministerul Muncii).

În şedinţa de săptămâna trecută a Executivului, pe ordinea de zi a fost un proiect pentru modificarea anexelor la hotărârea de guvern privind bugetul pe anul 2011 pentru compania Termoelectrica, iniţiat de Ministerul Economiei.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut conducerii Ministetului Finanţelor să nu accepte sub nicio formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi "nevoile unora sau altora", fără să precizeze însă exact la ce riscuri se referă în acest sens.

"Atrag atenţia Ministerului Finanţelor că deficitul bugetar nu se negociază, ci se respectă. Nu acceptăm sub nicio formă depăşirea plafonului de 4,4% pentru acest an, oricât de mari ar fi nevoile unora sau altora", a spus Boc.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că şi autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la 2,95% din PIB şi exercită presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an.

Potrivit surselor, problema acestor cereri a fost prezentată de ministru premierului Emil Boc.

Pentru acest an, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la maximum 4,4% din PIB.

La sfârşitul lunii octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 2,4% din PIB, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat la sfârşitul lunii anterioare.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, a declarat, marţi, că datele actuale estimative pentru întregul an indică o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici