Marii comercianţi europeni pun sub semnul îndoielii durabilitatea revenirii economice

Marii comercianţi europeni ezită să majoreze stocurile, semn că aceştia pun sub semnul îndoielii durabilitatea revenirii economice, potrivit Financial Times (FT).

25 afișări
Imaginea articolului Marii comercianţi europeni pun sub semnul îndoielii durabilitatea revenirii economice

Marii comercianţi europeni pun sub semnul îndoielii durabilitatea revenirii economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţi directori de companii active în diverse sectoare, de la bunuri de larg consum la produse chimice, au declarat pentru Financial Times că nu pot anticipa când va reveni cererea, iar o parte a acestora consideră că actualele niveluri ale stocurilor vor fi menţinute timp de câţiva ani.

"Nu cred că majorarea inventarelor este un prim pas înţelept. Ce se vrea este o creştere reală a cererii şi cred că până nu ajungem la această situaţie nu am trecut peste principalul obstacol, a declarat Gary McGann, directorul general al Smurfit Kappa, cel mai mare producător european de ambalaje din carton.

Fluctuaţiile inventarelor au avut, de la începutul crizei, o influenţa semnificativă asupra activităţii economice în ansamblu. Spre finele lui 2008, un număr mare de companii şi-a redus agresiv stocurile. Renunţarea la această politică oferă în prezent sprijin revenirii economice.

În prima jumătate a anului trecut, stocurile au avut o contribuţie de -5,4 puncte procentuale la Produsul Intern Brut (PIB) european. În al doilea semestru, aportul a fost însă de 2,1 puncte procentuale, potrivit Morgan Stanley. În primul trimestru din 2010 contribuţia va fi, probabil, de 0,1 puncte procentuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici