Măsurile luate de Austria privind creditarea din Europa de Est ar putea încălca directivele UE

Comisia Europeană (CE) analizează dacă reglementările propuse în noiembrie de autorităţile de la Viena privind limitarea expunerii băncilor austriece pe Europa de Est încalcă directivele UE privind libera circulaţie a capitalului, potrivit ziarului austriac Der Standard.

306 afișări
Imaginea articolului Măsurile luate de Austria privind creditarea din Europa de Est ar putea încălca directivele UE

Măsurile luate de Austria privind creditarea din Europa de Est ar putea încălca directivele UE (Imagine: Shutterstock)

Mai mulţi miniştrii ai Finanţelor din Europa de Est au "alertat" Comisia, prin scrisori, că măsurile ar putea afecta creşterea economică din regiune, scrie publicaţia, fără a preciza sursele informaţiilor, preluat de Bloomberg.

Der Standard notează că reglementările ar putea fi incompatibile cu directivele UE privind libera circulaţie a capitalului, un principiu aflat la baza pieţei interne a UE.

Banca centrală a Austriei şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, FMA, au propus în noiembrie un set de măsuri privind activitatea marilor bănci austriece, menite să asigure ratingul AAA al Austriei.

Astfel, băncile cu prezenţă internaţională semnificativă, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.

Reprezentanţi ai autorităţilor bancare din 17 ţări, printre care şi România, se întâlnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile băncii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de băncile austriece.

Banca Naţională a României este reprezentată de un viceguvernator.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru MEDIAFAX că discuţiile de miercuri de la Viena vizează implicaţiile noilor cerinţe de majorare a capitalului pentru băncile europene şi posibilele efecte negative asupra ţărilor emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici