Medvedev acuză Ucraina că încearcă să "stoarcă" gaze de la Rusia

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, acuză Ucraina că încearcă să "stoarcă" gaze naturale de la Rusia prin solicitările insistente de reducere a preţului la care importă, retorica tot mai dură asumată de cele două ţări amintind de disputele care au perturbat de mai multe ori exporturile către Europa.

135 afișări
Imaginea articolului Medvedev acuză Ucraina că încearcă să "stoarcă" gaze de la Rusia

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev a declarat miercuri seară la Soci că Rusia este uimită de încercările Ucrainei de a obţine o reducere a preţului gazelor naturale, fără a oferi ceva în schimb, transmite agenţia Interfax, preluată de Reuters.

"Este foarte trist, este o încercare de a stoarce gaze", a afirmat Medvedev.

Presa străină nu a fost invitată la conferinţă, notează Reuters.

Uniunea Europeană importă prin Ucraina, de la Rusia, circa 20% din necesarul de gaze naturale.

Rusia a întrerupt în mai multe rânduri livrările din cauza disputelor cu Ucraina.

Discuţiile dintre cele două părţi pe tema gazelor au devenit tot mai dure în ultima perioadă, Ucraina încercând să renegocieze un acord încehiat în 2009 care impune Kievului preţuri mai mari decât în cazul unor ţări din UE.

Medvedev a afirmat că, pentru a obţine preţuri mai mici la gaze, Ucraina trebuie să se alăture Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus sau să vândă Rusiei compania de stat Naftogaz, care operează reţeaua de transport al gazelor.

Acordul din 2009, încheiat între premierul rus Vladimir Putin şi fostul premier ucrainean Yulia Timoşenko, reprezintă rezultatul unei dispute dure între Kiev şi Moscova, care a condus la întreruperea livrărilor de gaze din Rusia către Europa timp de trei săptămâni, la începutul acelui an, în perioada rece.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici