Medvedev: Economia Rusiei riscă să cadă în prăpastie, în lipsa reformelor

Economia Rusiei merge prost, se află la o răscruce de drumuri şi trebuie să îşi asume riscuri pentru a nu cădea într-o prăpastie, a avertizat vineri premierul rus Dmitri Medvedev.

549 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Economia Rusiei riscă să cadă în prăpastie, în lipsa reformelor

Medvedev: Economia Rusiei riscă să cadă în prăpastie, în lipsa reformelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev a descris o imagine sumbră a situaţiei economice din Rusia, într-un articol publicat în cotidianul Vedomosti şi apoi într-un discurs susţinut la o întâlnire cu oameni de afaceri în oraşul Soci de la Marea Neagră.

"Condiţiile externe defavorabile ne afactează în prezent economia, ca şi o serie de probleme nerezolvate", a scris Medvedev, subliniind că prognoza de creştere este relativ pesimistă.

El a arătat că creşterea PIB din acest an nu va depăşi 2%, fiind inferioară avansului mondial pentru prima oară după 2009.

Premierul a explicat că nu mai este rentabil să produci în uzine învechite şi nici să investeşti în noi proiecte de anvergură, din cauza unor obstacole cum ar fim preţurile mari din construcţii.

De fapt, creşterea producţiei nu este susţinută decât de proiectele publice, acordarea de subvenţii şi majorarea salariilor funcţionarilor publici, ceea ce este posibil în prezent datorită preţului mare al petrolului.

"Situaţia s-ar putea schimba şi din acest motiv este extrem de importat de identificat surse de creştere economică în afara sectorului public", a subliniat Medvedev.

Rusia se află în acest context la o răspântie, poate avansa cu rate de creştere apropiate de zero sau să facă un pas mare înainte, a spus şeful guvernului.

"A doua cale nu este lipsită de riscuri, dar alegerea primului scenariu, cu iluzia că se poate conserva ceea ce s-a realizat, este şi mai periculos. Este calea directă către pierderi, drumul către prăpastie", a avertizat Medvedev.

Premierul a făcut apel la concentrarea eforturilor pe dezvoltarea firmelor mici şi mijlocii prin măsuri de susţinere, îmbunătăţirea productivităţii şi a climatului de afaceri.

La jumătatea lunii septembrie, Medvedev a anunţat că guvernul şi companiile de stat trebuie să facă sacrificii bugetare pentru a compensa încetinirea creşterii economice.

În discursul de la Soci, Medvedev a pledat pentru sfârşitul politicii de menţinere a locurilor de muncă cu orice preţ şi pentru renunţarea la angajaţii ineficienţi.

Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008-2012, nu a făcut nico referire la preşedintele Vladimir Putin, care l-a succedat la Kremlin pentru al treilea mandat.

Până anul trecut, Putin avea drept obiectiv ca Rusia să ajungă la o creştere economică anuală de 5%, care să permită modernizarea ţării.

În august, guvernul a redus estimarea de creştere pentru 2013 la 1,8%, recunoscând că ţara a intrat în stagnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici