Merkel: Euroobligaţiunile sunt o idee absolut greşită. Nu vom reuşi prin colectivizarea datoriilor

Cancelarul german Angela Merkel a respins joi ideea creării unor obligaţiuni comune ale zonei euro, calificând-o drept o variantă "absolut greşită", şi a declarat că restaurarea stabilităţii uniunii monetare necesită o abordare pe termen lung, pas cu pas.

434 afișări
Imaginea articolului Merkel: Euroobligaţiunile sunt o idee absolut greşită. Nu vom reuşi prin colectivizarea datoriilor

Merkel: Euroobligaţiunile sunt o idee absolut greşită. Nu vom reuşi prin colectivizarea datoriilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Trebuie, şi aceasta este o lecţie, să ne îndepărtăm de o uniune a datoriilor şi să mergem către o uniune sustenabilă, a stabilităţii. Nu va fi uşor, dar este cea mai bună variantă. Nu se poate întâmpla peste noapte, printr-un fel de soluţie singulară, de tip big bang. Se poate ajunge acolo doar printr-un proces controlat, pas cu pas. Euroobligaţiunile sunt o idee absolut greşită. Pentru a ajunge la dobânzi comune, este nevoie de niveluri similare de competitivitate, situaţii bugetare similare. Nu vom reuşi prin colectivizarea datoriilor", a declarat Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat miercuri că Executivul UE va prezenta în curând proiecte pentru introducerea unor obligaţiuni comune ale zonei euro.

Tot mai mulţi economişti şi politicieni consideră că adoptarea unor obligaţiuni comune ale zonei euro ar fi o măsură cheie pentru combaterea crizei datoriilor de stat.

Germania, principalul finanţator al acordurilor internaţionale de "salvare" a statelor cu probleme din zona euro, se opune însă vehement acestei idei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici