Merkel: UE, FMI şi BCE ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord pentru Grecia

Cancelarul german, Angela Merkel, a sugerat că instituţiile financiare internaţionale ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord de finanţare externă convenit cu Grecia în iulie, în funcţie de rezultatele misiunii de evaluare a UE, FMI şi BCE de la Atena.

209 afișări
Imaginea articolului Merkel: UE, FMI şi BCE ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord pentru Grecia

Merkel: UE, FMI şi BCE ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, orice modificare adusă programului de 109 miliarde euro convenit în iulie va depinde de concluziile evaluării în derulare a situaţiei financiar-fiscale din Grecia, a declarat Merkel la televiziunea elenă de stat NET, fără a da alte detalii.

Întrebată dacă acordul va fi implementat în forma în care a fost convenit de liderii UE pe 21 iulie sau dacă va fi necesară o reneociere, Merkel a afirmat: "Trebuie să aşteptăm şi să vedem ce va găsi «troika» (UE, FMI, BCE - n.r.) şi ce ne va spune, dacă va fi necesar să renegociem sau nu".

Guvernul german a arătat în repetate rânduri că negocierile privind detaliile celui de-al doilea program de finanţare externă pentru Grecia nu pot începe decât după ce "troika" va anunţa că statul elen se califică pentru a obţine cea de-a şasea tranşă, de 8 miliarde euro, din primul acord de bailout încheiat în mai 2010, de 110 miliarde euro.

Discuţiile dintre guvernul grec şi inspectorii internaţionali vor fi reluate miercuri sau joi.

Al doilea acord de sprijin extern, încheiat la summit-ul liderilor UE din iulie, vizează şi reducerea datoriilor de stat ale Greciei prin impunerea unei pierderi de 21% din expunerea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni.

Mulţi economişti consideră însă că este necesară o reducere de 50% a obligaţiunilor pentru ca datoria Greciei să devină sustenabilă.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat sâmbătă că este posibilă modificarea clauzei privind participarea băncilor din al doilea acord de finanţare externă, fără a oferi alte detalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici