Miniştrii de Finanţe din UE au convenit înfiinţarea unui mecanism de administrare a crizelor

Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit, vineri, să înfiinţeze un mecanism pentru managementul unor noi crize, după ce au învăţat din problemele financiare ale statului elen, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

17 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din UE au convenit înfiinţarea unui mecanism de administrare a crizelor

Miniştrii de Finanţe din UE au convenit înfiinţarea unui mecanism de administrare a crizelor (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În cadrul unei reuniuni informale a Eurogroup, desfăşurată la Madrid, miniştrii de Finanţe l-au încurajat pe comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, să înainteze propuneri pentru întărirea coordonării economice şi bugetare în spaţiul european.

"Am căzut de acord asupra necesităţii să înfiinţăm un mecanism permanent de combatare a crizelor, deoarece am depistat probleme în sistemul nostru de supraveghere şi în arsenalul nostru de măsuri. Cred că ar fi de dorit să existe legi mai stricte pentru reglementarea datoriei publice", a spus Juncker, care ocupă şi funcţia de premier al Luxemburgului.

Rehn a declarat că susţine "consolidarea" Pactului de Stabilitate şi Creştere, care limitează deficitele bugetare din Uniunea Europeană (UE) la 3% din PIB, şi că va înainta propuneri în acest scop.

"Există o nevoie în creştere pentru coordonare economică în UE. Avem drept de iniţiativă în acest domeniu şi îl vom folosi", a spus el.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a participat de asemenea la conferinţa de presă, a susţinut această abordare şi a afirmat că BCE va participa "activ" la pregătirea noilor reguli fiscale europene.

În privinţa Greciei, cei trei lideri europeni au confirmat că guvernul elen nu a activat mecanismul de sprijin pus la dispoziţie de statele zonei euro la finalul săptămânii trecute.

Rehn şi Trichet au indicat că membri ai Comsiei Europene vor fi prezenţi luni la Atena alături de oficiali ai Fondului Monetar Internaţional.

Pregătirile pentru o eventuală activare a mecanismului continuă într-un ritm "satisfăcător" în statele membre, a adăugat Juncker.

FMI a anunţat, joi, că va trimite o misiune la Atena pentru a începe, luni, discuţii cu Grecia despre o eventuală asistenţă din partea Fondului în cadrul unui program multianual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici