Moment istoric: se începe producţia de gaze la Midia

„Este un moment istoric pentru industria energetică din România: începerea producţiei de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de Black Sea Oil & Gas.

3491 afișări
Imaginea articolului Moment istoric: se începe producţia de gaze la Midia

Moment istoric: se începe începe producţia de gaze la Midia

„Participăm, aşa cum a spus şi CEO-ul acestui proiect, la un eveniment istoric. Este un moment istoric pentru industria energetică din România: începerea producţiei de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, aşa cum s-a specificat, în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta, primele cantităţi de gaze naturale au fost introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice, într-un moment de cotitură şi în contextul în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”, spune Nicolae Ciucă la la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas.

El a felicitat compania Black Sea Oil&Gas pentru acest „proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiţii în platoul continental al Mării Negre, care aparţine României”.

„Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente, se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 şi viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic. Susţinerea investiţiilor în energie, abordarea pro-business şi stabilitatea vor repoziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune. Practic, acţionăm coordonat pe mai multe planuri. Noua lege off-shore vine să deblocheze investiţii vitale, ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră şi zăcământul valoros de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani, în România. Stabilitatea legislativă este completată de susţinerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale”, adaugă premierul.

Ciucă afirmă că proiectele majore de investiţii derulate de Transgaz, acordul acestei companii cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi colaborarea cu celelalte instituţii sunt „contribuţii esenţiale la securitatea energetică şi la tranziţia către neutralitatea emisiilor de carbon”.

„Companiile energetice Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica sunt pioni importanţi ai acţiunilor noastre integrate de creştere a capacităţii energetice a României. Preluarea de către Romgaz a participaţiei în perimetrul Neptun Deep, între cele mai mari achiziţii făcute de statul român, este expresia angajamentului nostru de a valorifica gazele naturale din Marea Neagră, în beneficiul românilor şi a economiei româneşti. De asemenea, la nivel guvernamental, susţinem proiectele Nuclearelectrica. Vestea bună primită recent de România de la preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, privind finanţarea etapei preliminare a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România, este o etapă esenţială pentru dezvoltarea programului nuclear civil românesc. Operarea acestui nou tip de tehnologie şi punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt elemente cheie pentru a asigura pe termen lung ţării noastre energie curată, ieftină şi stabilă. Producerea energiei verzi, aşa cum a menţionat şi CEO-ul companiei, reprezintă viitorul şi mă bucur foarte mult că există această viziune pentru dezvoltarea de noi proiecte în ţara noastră”, menţionează Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul arată că România şi-a asumat tranziţia către energia regenerabilă şi îndeplinirea ţintelor de decarbonizare.

„Este efort de transformare ce presupune crearea unui sistem energetic robust, modern, bazat pe extinderea şi implementarea rapidă a tuturor tehnologiilor disponibile şi inovatoare pentru viitor. Guvernul României a iniţiat strategii economice calibrate pe noile nevoi actuale ale pieţei. Am alocat fonduri pentru stimularea investiţiilor în energie regenerabilă, utilizând toate pârghiile şi mecanismele financiare disponibile, precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare. Lucrurile se desfăşoară dinamic. Săptămâna trecută a fost încheiată, mai precis pe 22 iunie, depunerea proiectelor pentru fondurile destinate investiţiilor pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile eoliană şi solară. Ministerul Energiei face progrese în ceea ce priveşte sprijinirea investiţiilor destinate creşterii eficienţei energetice a industriei, o schemă de ajutor de stat finanţată, de asemenea, prin PNRR. Tot în cadrul PNRR, au fost lansate recent ghidurile şi schemele de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în lanţul industrial de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice. Aceste investiţii se vor ridica la peste 2 miliarde de euro. O altă schemă de finanţare care va spori siguranţa energetică a ţării şi va facilita dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă şi modernizarea reţelelor energetice este Fondul pentru Modernizare. Valoarea totală a investiţiilor finanţate prin acest mecanism se ridică la peste 17 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde cofinanţare din partea statului român. Primele proiecte finanţate prin acest mecanism au primit deja fonduri - cele ale Complexului Energetic Oltenia şi Transelectrica. Sunt acţiuni concrete, parte a unui plan integrat, corelat politicilor europene şi adaptat pieţei internaţionale”, mai spune Ciucă.

El afirmă că, prin strategiile naţionale şi mecanismele financiare promovate, „Guvernul este puternic angajat în atingerea obiectivului ambiţios de a transforma România, din ţară dependentă de gazul rusesc, în stat capabil să asigure stabilitatea energetică în regiune”.

„Cetăţenii şi mediul economic aşteaptă de la noi energie electrică şi gaze naturale la costuri corecte. Să aibă stabilitate şi să nu-şi facă griji pentru iarna viitoare sau pentru următorii ani. Cât mai mulţi români să aibă acces la energie. Sunt aşteptări fireşti, iar soluţiilor noastre şi proiectul la a cărui lansare participăm au drept scop atingerea acestor obiective şi de asemenea, obţinerea rezultatelor pe care ni le-am asumat”, a conchis premierul Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici