Moody’s a retrogradat cu două trepte Hidroelectrica şi a retras ratingurile companiei

Moody’s a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul "Caa1", cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei.

293 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat cu două trepte Hidroelectrica şi a retras ratingurile companiei

Moody’s a retrogradat cu două trepte Hidroelectrica şi a retras ratingurile companiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia de revizuire în scădere a ratingurilor finalizează procedura de evaluare începută pe 20 iunie 2012, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s a decis să retragă ratingurile Hidroelectrica anticipând accesul limitat la informaţii privind procesul de reorganizare sub administraţie judiciară.

"Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica la nivelul Caa1 vine după confirmarea intrării voluntare în insolvenţă a companiei, de către Tribunalul Bucureşti, pe 20 iunie 2012", a declarat Richard Miratsky, vicepreşedinte la Moody’s.

El a arătat că ratingul "Caa1" reflectă riscul semnificativ de default (încetare de plăţi) şi lipsa de predictibilitate a evoluţiilor viitoare la Hidroelectrica, în cadrul procedurilor de insolvenţă.

Ratingul "Caa1" ia însă în considerare opinia că cererea de insolvenţă, în acest caz, nu înseamnă un default imediat al Hidroelectrica datorită concentrării pe reorganizarea companiei sub administraţie judiciară.

Moody’s se aşteaptă ca Hidroelectrica să continue să îşi plătească la timp datoriile, cel puţin pe termen scurt, şi arată că nu se are în vedere ca procesul judiciar să aibă ca rezultat o restructurare a datoriilor.

Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, astfel că Moody’s aplică metodologia corspunzătoare emitenţilor legaţi de guvern. În concordanţă cu această metodologie, ratingurile Hidroelectrica sunt susţinute de sprijinul potenţial din partea guvernului.

Moody’s se aştepată ca Guvernul să monitorizeze evoluţia procedurii judiciare de la Hidroelectrica, iar autorităţile să dorească să evite un default al plăţilor din partea unei companii de stat, în special una cu importanţă strategică, precum Hidroelectrica.

Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă riscul ca procedura de insolvenţă să accelereze maturităţile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei şi să afecteze capacitatea atragerii de finanţare.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie al companiei.

Consiliul de Administraţie a motivat intrarea în insolvenţă prin scăderea cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici