Moody's ar putea retrograda ratingul Spaniei

Moody's a plasat vineri ratingul de credit "Aa2" al Spaniei sub evaluare pentru o posibilă retrogradare, din cauza creşterii economice slabe şi presiunilor de finanţare, măsura reaprinzând temerile că al doilea pachet de salvare a Greciei nu a calmat riscurile de contagiune.

121 afișări
Imaginea articolului Moody's ar putea retrograda ratingul Spaniei

Moody's ar putea retrograda ratingul Spaniei (Imagine: Shutterstock)

Agenţia de rating anticipează, într-un comunicat transmis vineri, că guvernul spaniol va fi nevoit să plătească în continuare costuri ridicate de finanţare, în urma pachetului pentru Grecia care anunţă o schimbare clară a profilului de risc pentru investitorii în obligaţiuni de stat din zona euro.

Astfel, Moody's atrage atenţia că programul convenit pentru Grecia stabileşte un precedent privind participarea sectorului privat la alte posibile restructurări ale datoriilor de stat din zona euro.

Totodată, creşterea economică slabă a Spaniei reprezintă un obstacol pentru reducerea deficitului bugetar pe termen lung, alături de "derapajele fiscale" din anumite zone ale sectorului public regional şi local.

Moneda euro a scăzut după anunţul Moody's şi se tranzacţionează în jurul nivelului de 1,4286 dolari, în coborâre cu 0,3% faţă de închiderea de joi.

Investitorii se tem că Spania, a patra mare economie din zona euro, afectată de o creştere economică anemică şi un şomaj foarte ridicat, ar putea eşua în încercarea de a-şi face ordine în finanţele publice, îndreptându-se spre un program de intervenţie externă similar cu cel al Greciei. Randamentele obligaţiunilor spaniole au atins maximul ultimilor zece ani.

Guvernul spaniol a stabilit o ţintă de deficit bugetar de 1,3% din PIB pentru cele 17 regiuni administrative ale Spaniei, pentru acest an şi 2012, însă unii dintre noii guvernatori susţin că obiectivul va fi imposibil de atins, din cauza situaţiei moştenite de la predecesori.

Moody's atribuie în prezent Spaniei ratingul de credit "Aa2", în linie cu ratingul "AA" acordat de Standard & Poor's. Fitch califică Spania la "AA+", cu o treaptă peste ratingurile acordate de celelalte două agenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici