Moody’s: Există o probabilitate ridicată ca Grecia să introducă un control al capitalului

Există o probabilitate ridicată ca Grecia să introducă un control al capitalului şi să îngheţe depozitele bancare, potrivit unei analize a agenţiei de rating Moody’s, în care se arată că perspectiva sistemului bancar elen este negativă din cauza deficitului acut de finanţare şi de lichidităţi.

154 afișări
Imaginea articolului Moody’s: Există o probabilitate ridicată ca Grecia să introducă un control al capitalului

Moody’s: Există o probabilitate ridicată ca Grecia să introducă un control al capitalului (Imagine: Shutterstock)

"Aceste presiuni nu vor scădea probabil în următoarele 12-18 luni şi există o probabilitate ridicată să fie impuse controlul capitalului şi îngheţarea depozitelor", se arată în raportul Moody’s.

Agenţia menţionează faptul că începând din luna decembrie au fost retrase din băncile elene depozite de peste 30 de miliarde de dolari.

Preşedintele Parlamentului de la Atena, Nikos Filis, a avertizat miercuri că Grecia nu va putea să plătească o rată către FMI scadentă pe 5 iunie, în lipsa unui acord cu creditorii internaţionali. Autorităţile elene trebuie să plătească FMI în luna iunie 1,5 miliarde de euro, iar o primă rată, de 300 de milioane de euro, trebuie achitată pe 5 iunie.

Fără acces la finanţare pe piaţa internaţională sau la ajutor internaţional, guvernul elen este blocat în negocieri dure cu creditorii instituţionali, iar lichidităţile ţării se epuizează.

Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile se împiedică de refuzul Guvernului de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi legislaţia muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici