Moody’s: Intenţia UE de a suspenda fonduri destinate Ungariei poate afecta negocierile cu FMI

Intenţia Uniunii Europene de a suspenda fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la începutul anului următor, reprezintă un factor negativ pentru ratingul ţării şi ar putea afecta negocierile "urgente" cu FMI, potrivit Moody’s.

95 afișări
Imaginea articolului Moody’s: Intenţia UE de a suspenda fonduri destinate Ungariei poate afecta negocierile cu FMI

Moody’s: Intenţia UE de a suspenda fonduri destinate Ungariei poate afecta negocierile cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suma vizată de UE, din cauza nerespectării de către Ungaria a angajamentelor de reducere a deficitului bugetar, reprezintă 0,5% din PIB-ul ţării şi 29% din sumele alocate ţării anul următor prin programul de coeziune.

"Deşi Comisia Europeană a precizat că procedura nu are legătură cu negocierile Ungariei cu UE şi FMI pentru un nou program preventiv de sprijin financiar, anunţul accentuează nervozitatea investitorilor şi neînţelegerile politice interne, îngreunând discuţiile cu instituţiile internaţionale", afirmă într-un raport Alpona Banerji, analist al Moody’s, transmite Bloomberg.

Premierul Viktor Orban încearcă să relanseze discuţiile cu UE şi FMI solicitate în noiembrie, după deprecierea forintului la un minim record faţă de euro, în timp ce agenţiile de rating, inclusiv Moody’s, au retrogradat calificativul Ungariei la nivelul junk, nerecomandat investiţiilor.

Negocierile au fost întrerupte în decembrie, după ce reprezentanţii UE şi FMI au reclamat că o nouă lege privind banca centrală subminează independenţa instituţiei.

De la venirea la putere în 2010, premierul Orban a naţionalizat fonduri de pensii de 14 miliarde de dolari şi a impus taxe speciale companiilor din sectoarele energiei, financiar, de retail şi cel de telecomunicaţii, pentru a compensa reducerea unor impozite.

Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,5% din PIB în acest an şi de 2,2% din PIB în 2013.

Respectarea ţintelor de deficit bugetar "este expusă unor riscuri semnificative, având în vedere combinaţia unei perspective de creştere lentă şi fragilitatea pieţelor financiare, care afectează cursul valutar şi costul de finanţare", a spus Benerji.

El a arătat că lipsa unei treimi din fondurile de coeziune aşteptate va amplifica dificultăţile întâmpinate de Ungaria în respectarea ţiţei de deficit şi va întârzia investiţiile necesare pentru generarea creşterii economice, ceea ce are un impact negativ asupra ratingului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici