Nintendo, Google şi Apple, "campionii" crizei de la finele anului trecut

Nintendo (Japonia), Google şi Apple (Statele Unite) conduc topul celor mai performante 25 de companii din lume, care au reuşit să crească în perioada 2004-2008 în pofida colapsului pieţelor de capital de la finele anului trecut, potrivit studiului Global Champions 2009, efectuat de AT Kearney.

32 afișări
Imaginea articolului Nintendo, Google şi Apple, "campionii" crizei de la finele anului trecut

Nintendo, Google şi Apple, "campionii" crizei de la finele anului trecut

Studiul analizează performanţele din ultimii cinci ani ale celor mai mari 2.500 de companii listate din întreaga lume, fiind fundamentat, pe de o parte, pe evoluţia vânzărilor, şi, pe de altă parte, pe fluctuaţia cotaţiilor bursiere.

În urma turbulenţelor de pe pieţele financiare de la sfârşitul anului trecut, după falimentul băncii americane Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008, indicele Dow Jones Industrial Average al bursei de la New York a pierdut 30% din valoare, Nikkei (Tokyo) a scăzut cu 35%, FTSE (Londra) s-a retras cu 25%, BOVESPA (Brazilia) a căzut cu 37%, RTSI (Rusia) s-a prăbuşit cu 72%, BSE SENSEX (India) a coborât cu 45%, iar SSE (China) a înregistrat un declin de 58%, aminteşte AT Kearney.

Cele 25 de companii desemnate "campioni" ai crizei globale au înregistrat o creştere medie a valorii de piaţă de 15% în perioada 2004-2008, în pofida scăderilor puternice de la finele anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor celor 2.500 de companii analizate s-a redus cu 8%.

Totodată, vânzările celor 25 de companii au urcat cu 27%, în timp ce avansul mediu al încasărilor celor 2.500 de firme incluse în studiu au crescut cu numai 11%.

Topul "Global Champions" este condus în acest an de compania japoneză Nintendo, cu o creştere de 36% a vânzărilor, respectiv cu 38% a valorii de piaţă în perioada 2004-2008, urmată de gigantul IT Google, cu avansuri de 62%, respectiv 9% ale celor doi indicatori. Pe poziţia a treia se situează Apple, companie emblematică pentru piaţa electronicelor de consum, ale cărei vânzări au urcat cu 41% în ultimii cinci ani, în timp ce capitalizarea s-a majorat cu 24%.

Printre cele mai performante 25 de companii din lume, conform studiului AT Kearney, se mai numără grupul energetic franco-belgian GDF Suez, acţionarul majoritar al Distrigaz Sud şi retailerul online Amazon.com.

Companiile care s-au menţinut în top în acest an sunt America Movil, Apple, BHP Billiton, Doosan Heavy Industries, Hyunday Heavy Industries, Kuhne & Nagel şi Reliance Industries.

Cele 25 de companii din topul "Global Champions 2009" au obţinut, în 2008, vânzări de circa 700 miliarde de dolari şi aveau, la finele anului trecut, o capitalizare de piaţă de aproape 1.000 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici