Obama propune reduceri de taxe şi investiţii publice pentru stimularea pieţei locurilor de muncă

Preşedintele SUA, Barack Obama, a propus Congresului un pachet de reduceri de taxe şi investiţii publice în valoare totală de 447 miliarde de dolari, menit să revigoreze piaţa locurilor de muncă, însă câştigarea voturilor Partidului Republican şi a încrederii populaţiei se anunţă obiective dificile.

167 afișări
Imaginea articolului Obama propune reduceri de taxe şi investiţii publice pentru stimularea pieţei locurilor de muncă

Obama propune reduceri de taxe şi investiţii publice pentru stimularea pieţei locurilor de muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce a căzut în sondaje la noi minime din cauza ratei ridicate a şomajului, care persistă la peste 9%, Obama a cerut Congresului să aprobe de urgenţă propunerile prezentate joi, la numai 14 luni înainte de alegerile care care i-ar putea oferi al doilea mandat.

"Ar trebui să treceţi de urgenţă acest program împotriva şomajului. Întrebarea este dacă, în faţa unei crize naţionale, putem să punem capăt circului politic şi, măcar de data aceasta, să facem ceva pentru a ajuta economia", a declarat Obama, atacând reprezentanţii Partidului Republican care s-au opus constant iniţiativelor administraţiei sale.

Preşedintele a propus extinderea asigurării împotriva şomajului cu 49 miliarde de dolari, modernizarea şcolilor cu 30 miliarde de dolari şi consolidarea infrastructurii prin proiecte în sectorul transporturilor în valoare de 50 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a programului reprezintă însă reducerile de taxe de 240 miliarde de dolari, acordate atât angajaţilor cât şi angajatorilor.

Oficialul a arătat de asemenea că vrea să facă mai accesibile refinanţările creditelor ipotecare pentru a ajuta piaţa rezidenţială, afirmaţie aplaudată de Republicani în timpul discursului.

Obama, care a reuşit să treacă în 2009 un program de stimulare economică de 800 miliarde de dolari, a afirmat că noul său plan ar reduce taxele pentru angajaţi şi pentru firme şi ar crea locuri de muncă pentru muncitorii din construcţii şi pentru profesori, prin proiecte de infrastructură.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat joi că măsurile de stimulare a pieţei locurilor de muncă ar putea ajuta economia globală să reintre în viteză.

Pe fondul temerilor unei noi recesiuni în SUA şi frânării creşterii economcie globale, miniştrii Finanţelor din ţările G7 se vor reuni vineri în Franţa pentru a încuraja ţările care îşi permit să ia măsuri mai agresive pentru stimularea creşterii economice.

Estimările mai multor economişti arată că programul propus joi seară de Obama ar putea întări creşterea economică a SUA cu între 1 şi 3 puncte procentuale anul viitor, ar genera un milion de locuri de muncă şi ar reduce rata şmajului cu circa jumătate de punct procentual.

"Mi se pare un plan destul de echilibrat. Dacă Congresul nu poate cădea de acord pe aşa ceva, atunci nu este prea multă speranţă pentru ieşirea din această paralizie", comentează un analist american.

Cooperarea între cele două partide principale de pe scena politică americană, cel Republican şi cel Democrat, este un lucru rar în această perioadă. Lipsa de funcţionalitate a procesului politic a condus în acest an la o dezbatere îndelungată privind datoria de stat şi deficitul bugetar, care a adus Statele Unite, în vară, pe marginea intrării în default (incapacitate de plată) şi a condus la o decizie fără precedent din partea agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's, care a redus ratingul SUA de la nivelul maxim "AAA" la "AA+".

În timpul discursului, Republicanii au reacţionat "cu o linişte împietrită" la multe dintre propunerile lui Obama, notează Reuters.

Liderii politici au declarat ulterior că vor colabora cu preşedintele pentru a ajunge la un compromis, însă nu vor susţine întregul pachet.

Obama vrea ca programul să fie aprobat până la sfârşitul anului, însă politicienii se concentrează deja pe campania electorală pentru alegerile din noiembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici