Oltean: 2012 va fi mai bun decât 2011, se va asigura echilibrul prin respectarea angajamentelor cu FMI

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că anul 2012 va fi mai bun decât cel trecut şi că va fi asigurat echilibrul ţării prin respectarea angajamentelor cu FMI şi UE.

242 afișări
Imaginea articolului Oltean: 2012 va fi mai bun decât 2011, se va asigura echilibrul prin respectarea angajamentelor cu FMI

Oltean: 2012 va fi mai bun decât 2011, se va asigura echilibrul prin respectarea angajamentelor cu FMI

Oltean a afirmat că, în opinia sa, România nu va mai avea "un an 2011" pe parcursul a ceea ce urmează, 2012 anunţându-se mai bun, fiind văzut drept unul "economic, nu electoral".

"Am încheiat un an foarte greu. În opinia mea, poate a fost cel mai greu an din 1990 încoace, atât din cauza crizei economice care a bântuit România şi Europa, din cauza crizei politice care a parcurs întregul an, a pasiunilor politice fără precedent din 2011 care nu au dat posibilitatea nicio clipă unei păci între opoziţie şi putere, a unei soluţii de colaborare între cei doi parteneri ai vieţii politice româneşti", a declarat Ioan Oltean.

El a spus că 2011 a fost un an în care Guvernul Boc a încercat din răsputeri să pună în aplicare programul guvernamental, programul anticriză şi să respecte întru totul angajamentele faţă de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Cred că, în mare parte, a reuşit. Performanţa nu poate fi pusă la îndoială. România a încheiat anul 2011 cu creştere economică, cu un deficit financiar înscris în limitele angajamentelor noastre, cu o stare de linişte şi cu o stabilitate economică de necontestat. Toate acestea creează premise clare şi certe că anul 2012 va fi mai bun decât 2011. În opinia mea, România nu va mai mai avea un an 2011 pe parcursul a ceea ce urmează. Guvernul e preocupat în continuare de a menţine echilibrele economic, social, politic şi de a-şi respecta toate angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de FMI şi UE. Sunt angajamente care, cu certitudine, odată respectate, vor asigura echilibrul de care România are nevoie", a spus Oltean.

Secretarul general al PDL a adăugat că priorităţile Guvernului Boc sunt structurate în primul rând prin ceea ce s-a înscris în Legea bugetului, "un buget echilibrat şi ponderat", dar care are în vedere investiţii guvernamentale "masive" pe tot parcursul anului 2012.

"Anul 2012 este văzut ca un an economic şi nu ca unul electoral. Priorităţile Guvernului se referă şi la absorbţia de fonduri europene, la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Credem că ritmul pe anul acesta va fi de peste 20%, ceea ce va însemna cel puţin 6 miliarde de euro în plus intrate în România", a declarat Oltean.

El a mai spus că priorităţile guvernamentale vizează şi restructurarea companiilor de stat şi înlăturarea tuturor cauzelor care duc la "cheltuirea ineficientă a banului public" şi că o altă prioritate este crearea de locuri de muncă pentru cetăţenii care au fost loviţi şi sunt loviţi de criza economică.

Potrivit lui Ioan Oltean, în plan legislativ PDL şi-a propus ca prioritate principală adoptarea Legii sănătăţii, lege care a intrat deja în dezbaterea publică, urmând să parcurgă procedurile parlamentare normale pentru a fi adoptată şi aplicată.

Premierul Emil Boc anunţa recent că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, pentru acest an unul dintre obiective fiind atragerea a circa 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici