OMV Petrom vrea să se asocieze cu alte companii pentru explorarea şi producţia de petrol şi gaze

OMV Petrom (SNP) vrea să se implice în noi parteneriate, în principal în activităţi de explorare şi producţie de petrol şi gaze on-shore, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Johann Plininger, responsabil cu sectorul de explorare şi producţie din companie.

68 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom vrea să se asocieze cu alte companii pentru explorarea şi producţia de petrol şi gaze

OMV Petrom vrea să se asocieze cu alte companii pentru explorarea şi producţia de petrol şi gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vechimea câmpurilor exploatate de Petrom este de 40-50 de ani, faţă de o medie de 30 de ani la nivel mondial, de aceea compania vrea să redezvolte 6-8 zăcăminte, operaţiune care durează 3-5 ani, şi să modernizeze instalaţiile din 3-5 zăcăminte majore", a afirmat Pleininger.

De asemenea, compania vrea să maximizeze exploatarea ţiţeiului produs în România şi să aducă rafinăria Petrobrazi pe profit până în 2015, a afirmat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, prezentă la conferinţă.

Totodată, rafinăria Petrobrazi ar urma să proceseze integral ţiţei produs în România.

Modernizarea rafinăriei Petrobrazi, pentru care OMV Petrom va aloca 750 milioane euro, va fi realizată până în 2013, a continuat Gheorghe. În cadrul acestui proces, pierderile energetice ale rafinăriei urmează să fie reduse la 10%, de la nivelul de 14% în 2004.

De asemenea, Petrom va creşte ponderea motorinei şi a carburanţilor pentru aviaţie la circa 45% din totalul produselor rafinate la Petrobrazi, de la 30% în 2004, şi va reduce producţia de păcură de la 15% la 7%.

Potrivit unui raport al OMV Petrom din aprilie, producţia totală de ţiţei şi gaze naturale este estimată în acest an la 63,238 milioane barili echivalent petrol (bep), în scădere cu 4,1% comparativ cu 66 millioane bep în 2009.

Astfel, producţia de ţiţei va ajunge în 2010 la 29,658 milioane barili, cu 6% mai redusă faţă de 31,5 milioane barili în anul anterior, iar cea de gaze la 5,135 miliarde metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 2,5%.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni.

Statul român are, prin Ministerul Economiei, 20,64% din titluri, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,1% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici