Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Bugetul 2013 -18 pagini şi restul este încă tăcere

Premierul Victor Ponta a prezentat joi timp de două ore în power-point şi în euro câteva linii pentru bugetul de stat pe 2013. Pentru ca lumea să înţeleagă cum e cu bugetul, cea mai importantă lege a unui stat într-un an, premierul a rezumat în 18 pagini cărţulia de aproape două kilograme şi câteva sute de pagini care se plimbă la începutul fiecărui an prin Parlament şi al cărei parcurs prin creşteri sau tăieri din poziţiile bugetare este urmărit lacom de câteva sute de ochi care se pregătesc să vândă ceva statului sau să-şi extragă rentele anuale.

631 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Bugetul 2013 -18 pagini şi restul este încă tăcere

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Victor Ponta a prezentat simplu cât încasează statul, pe ce se duc banii, care sunt datoriile acumulate de stat (premierul a uitat să spună că acea creştere a datoriei din ultimii patru ani are în special la bază guvernul PDL-PSD din 2009, când el era ministru) şi care sunt problemele istorice lăsate moştenire de predecesori pe care Guvernul lui trebuie să le rezolve şi să le plătească. Premierul a făcut un mare pas înainte în administraţia publică prin modul de prezentare. A punctat la nivel de comunicare.

Dar dacă trecem repede peste show, vedem că premierul a făcut o dare de seamă: atâţia bani vom strânge şi acolo îi vom cheltui. Prin forma prezentată joi, premierul nu-şi asumă nimic ca viitor.

Câte locuri de muncă va crea, care sunt proiectele pe care statul le va finanţa, ce investiţii va atrage şi în ce domenii, cum va reduce datoria publică de 51 de miliarde de euro, pentru ca în fiecare an să nu mai fie nevoie să plătească dobânzi de 2,5 miliarde de euro, cum va reduce cheltuielile astfel încât să elibereze bani pentru scăderea impozitelor şi taxelor sau pentru a investi în proiecte noi.

La capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii în valoare anuală de 7,6 miliarde de euro, nu-şi propune nimic.

Citeşte articolul integral despre bugetul României pe 2013 pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici