Opinie Iulian Anghel, ZF: Cinci probleme majore ce pot deveni un "pat al lui Procust" pentru viitorul premier

În faţa viitorului premier se ridică cinci probleme majore.

983 afișări
Imaginea articolului Opinie Iulian Anghel, ZF: Cinci probleme majore ce pot deveni un "pat al lui Procust" pentru viitorul premier

Opinie Iulian Anghel, ZF: Cinci probleme majore ce pot deveni un "pat al lui Procust" pentru viitorul premier

1.  Ce se întâmplă cu taxele

2.  Ce se întâmplă cu salariile

3.  Cum va arăta bugetul pe 2016

4.  Schimbarea „nomenclaturii”

5.  Subdezvoltarea

Prima dintre problemele ce le ridică instalarea unui nou guvern în actuala conjunctură este: cum vor arăta viitoarele taxe?

Guvernul Ponta a redus TVA la alimente de la 24% la 9%. A redus CAS la angajator cu cinci puncte. Alte reduceri de taxe sunt prevăzute pentru viitor. Reducerea TVA de la 24% la 20%, la nivel general, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. A existat multă reţinere faţă de această măsură care, în opinia unor economişti, va avea o influenţă puternică asupra veniturilor (TVA este principala sursă de venit fiscal la buget), punând în discuţie ţintele de deficit bugetar (înainte de decizia reducerii taxelor ţintele de deficit erau 1,2% din PIB deficit bugetar şi 1% din PIB deficit structural în 2016). Decizia de reducere a taxelor a fost însă asumată politic, cu riscul acceptat de împingere a deficitului bugetar până la limita maxim admisă de 3% din PIB. Întrebarea este acum dacă noul guvern îşi va asuma acest pariu care nu este dinainte câştigător.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici