Percheziţii la Deutsche Telekom, Telefonica şi Orange, într-o anchetă antitrust a Comisiei Europene

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) desfăşoară percheziţii la mai multe companii mari de telecomunicaţii din Europa, între care Deutsche Telekom, Telefonica şi Orange, parte a unei anchete antitrust care vizează serviciile de conexiune la internet asigurate altor operatori.

283 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Deutsche Telekom, Telefonica şi Orange, într-o anchetă antitrust a Comisiei Europene

Percheziţii la Deutsche Telekom, Telefonica şi Orange, într-o anchetă antitrust a Comisiei Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Germania, este "uimită" de inspecţiile autorităţilor europene şi consideră că este o ţintă greşită într-o astfel de investigaţie, a declarat un purtător de cuvânt, potrivit Bloomberg.

Operatorul telecom francez Orange a informat că oficiali europeni se află încă "într-un număr de locaţii" ale companiei. Birourile Telefonica au fost percheziţionate, de asemenea, de reprezentanţi ai CE în această săptămână, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Verificările fac parte dintr-o anchetă începută marţi de Comisie şi autorităţile de reglementare "din mai multe ţări", a informat executivul comunitar într-un comunicat transmis prin email. Acţiunea oficialilor europeni vizează "mai multe companii de telecomunicaţii active în asigurarea de conexiune la internet". Comisia nu a prezentat companiile implicate.

Autorităţile de reglementare din UE au fost foarte active în ultimul deceniu pe piaţa serviciilor de internet, prin reglementări pentru deschiderea reţelelor către concurenţi şi amenzi în cazul unor companii care încălcau normele antitrust.

Comisia a afirmat, joi, că analizează dacă operatorii telecom au abuzat de poziţia dominantă pe unele pieţe în privinţa serviciilor asigurate pentru operatori şi distribuitori de conţinut.

Companiile care au deţinut monopolul serviciilor de telefonie pe unele pieţe controlează încă părţi impotrtante ale infrastructurii de internet în aceste ţări, asigurând trafic web şi închiriind reţelele altor furnizori de servicii.

Verificările ar mai putea dura câteva zile, însă operaţiunile vor continua normal, a afirmat Orange. Compania este încrezătoare în privinţa rezultatului investigaţiei, întrucât autorităţile franceze din domeniul concurenţei au luat deja o decizie în privinţa Cogent care exonerează Orange.

Cogent Communications Group, din SUA, a depus în 2011 o plângere la autoritatea franceză de reglementare, afirmând că Orange îşi moderniza prea lent infrstructura şi afecta astfel conectivitatea, în cadrul acordului celor două părţi privind traficul de date. Cazul s-a încheiat în septermbrie, fără nicio sancţiune pentru Orange.

Companiile europene încearcă să vândă afaceri online şi de conţinut pentru a obţine fonduri necesare dezvoltării de reţele mobile cu viteză ridicată. Telefonica a vândut anul trecut o participaţie la agenţia online de turism Rumbo, în timp ce Telecom Italia a renunţat la divizia de televiziune în martie.

Comisia afirmă că vrea să asigure fiecărui european acces la viteze de internet de peste 30 de Mbps, în timp ce mai mult de jumătate din UE ar trebui să aibă viteze de peste 100 de Mbps până în 2020. În prezent, viteza medie este de 20 Mbps.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici