Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

Petrom recomandă salariaţiilor şi foştilor angajaţi care au câştigat în instanţă anumite sume în urma unor litigii cu compania să returneze banii, iar celor care au procese pe rol să renunţe la acţiunea în justiţie.

2689 afișări
Imaginea articolului Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

"Persoanele care au iniţiat litigii de muncă având ca obiect de judecată drepturi băneşti împotriva Petrom şi care au intrat în posesia unor sume de bani ca urmare a pronunţării unei sentinţe/decizii favorabile, dar consideră îndreptăţită/justificată returnarea acestor sume către companie, pot returna aceste sume către Petrom urmând procedura.... Această procedură se aplică şi în cazul în care returul de bani este necesar în urma judecării recursului, prin care suma de bani acordată în primă instanţă s-a diminuat", indică scrisoarea.

De asemenea, oficialii Petrom afirmă că au fost înştiinţati că mai mulţi angajaţi au fost implicaţi în astfel de procese fără să-şi fi dat consimţământul.

"Dacă aţi identificat în contul dumneavostră bancar sume transferate din conturile Petrom sau de la un executor judecătoresc a căror justificare nu vă este cunoscută, vă rugăm să ne informaţi cât mai curând posibil. Dacă în urma verificărilor dumneavoastră veţi constata că aceste sume sunt rezultatul unor acţiuni ilegale vă rugăm să returnaţi aceste sume către Petrom", se arată în scrisoare.

Angajaţii care doresc încetarea procesului cu Petrom vor semna o declaraţie de renunţare la judecată.

"Persoanele care au iniţiat litigii de muncă având ca obiect de judecată drepturi băneşti împotriva Petrom având ca obiect de juidecată drepturi băneşti şi care consideră ca îndreptăţită/justificată renunţarea la judecată, pot proceda în acest sens", se mai arată în documentul citat.

Contactaţi de MEDIAFAX, oficialii Petrom au arătat că  această situaţie este generată de reflectarea în Contractul Colectiv de Muncă, într-un limbaj interpretabil, a unor măsuri care au fost luate cu mai mulţi ani înainte de privatizarea companiei.

"La nivelul anului 2000, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură prevedea o serie de bonusuri, prime, sporuri, indexări etc. În anul 2000, pe baza unor instrucţiuni elaborate de Ministerul Muncii şi la indicaţiile unor instituţii internaţionale, la nivelul unui grup de companii, s-a încercat simplificarea modului de salarizare. Această iniţiativă s-a reflectat şi asupra Petrom. Astfel, în acord cu sindicatele Petrom, o serie de bonusuri, prime şi indexări au fost introduse în salariul de bază. Mai mult decât atât, ulterior, aceste sporuri introduse în salariul de bază au fost indexate succesiv, cu majorările anuale aferente. Introducerea sporurilor în salariul de bază a fost reflectată în contractul colectiv de muncă într-o formulare care a dat naştere unor interpretări abuzive", au declarat reprezentanţii Petrom.

Aceştia au adăugat că a fost aleasă soluţia transmiterii acestei scrisori pentru că este cel mai eficient mod de comunicare, având în vedere numărul mare de salariaţi.

"Având în vedere structura organizatorică a Petrom, numărul mare de angajaţi şi intenţia de aborda direct toţi angajaţii, s-a optat pentru transmiterea unei scrisori, ca cel mai eficient instrument de comunicare, parte a unui pachet mai larg de comunicare. Această scrisoare are rolul de a informa fiecare salariat asupra situaţiei create şi asupra eventualelor repercusiuni asupra companiei şi nu constituie sub nici o formă o ameninţare la adresa salariaţilor. Totodată, întrucât există o serie de angajaţi care au fost implicaţi în astfel de litigii fără consimţământul lor, s-a urmărit conştientizarea acestora. Ca şi până acum, Petrom respectă legalitatea şi toate drepturile salariaţilor săi. Întrucât compania este negativ afectată de aceste litigii este esenţial ca acest lucru să fie înţeles corect de către toţi salariaţii.", au mai spus reprezentanţii companiei.

Petrom a început în 2005, după preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către grupul austriac OMV, un program de restructurare, care presupune, printre altele, disponibilizări de personal în fiecare an. Potrivit strategiei de personal, Petrom va avea la finele anului 2009 un număr de 22.630 de angajaţi.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente din Petrom, Liviu Luca, semnatar al scrisorii transmise joi,  a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că vor fi disponibilizaţi 2.700 de angajaţi ai companiei, care reprezintă aproximativ 8%.

Petrom avea la finele lunii septembrie a anului trecut un număr de 33.656 angajaţi.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici