PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor 8.900 mld. euro după aderarea Estoniei, peste China şi Japonia

PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor, după aderarea Estoniei, 8.956 miliarde de euro potrivit datelor Eurostat, sub cel al Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, dar peste cel al Chinei sau al Japoniei.

54 afișări
Imaginea articolului PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor 8.900 mld. euro după aderarea Estoniei, peste China şi Japonia

PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor 8,9 mld. euro după aderarea Estoniei, peste China şi Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regiunea, care traversează cea mai gravă criză de la înfiinţarea sa, în 1999, va reuni de la 1 ianuarie 17 ţări şi circa 330 milioane de locuitori

Zona euro a fost înfiinţată în 1999, de 11 din cele 15 ţări membre la Uniunea Europeană la acea dată, respectiv Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda şi Portugalia.

Grecia a aderat la zona euro în 2001 şi a fost urmată de Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008 şi Slovacia în 2009.

În 2011, va veni rândul Estoniei să treacă la moneda unică.

Toate ţările Uniunii Europene au vocaţia de a intra în zona euro, dacă respectă anumite criterii economice.

Două state, Marea Britanie şi Danemarca, au obţinut o derogare, iar Suedia o amânare.

În primii trei ani de la înfiinţare, euro a fost utilizat doar pentru raportările financiare şi plăţile electronice. Monedele şi bancnotele au fost puse în circulaţie la începutul lui 2002.

Politica monetară este stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), condusă de preşedintele Jean-Claude Trichet, în timp ce reprezentarea politică este asigurată de Eurogroup, care reuneşte miniştrii de Finanţe ai ţărilor membre. Şeful Eurogroup este luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Statele din zona euro trebuie să respecte strict Pactul de stabilitate şi creştere, care limitează nivelul inflaţiei, deficitelor publice şi al datoriilor.

Finanţele publice ale multor din aceste ţări au fost grav afectate de criză şi de neîncrederea pieţelor în soliditatea financiară a statelor considerate fragile din cauza datoriilor şi deficitelor bugetare mari.

Grecia şi Irlanda au fost nevoite în 2010 să solicite asistenţă financiară, iar zona euro a fost obligată să modifice guvernanţa şi să înăsprească regulile referitoare la bugete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici