Pieţele rezidenţiale din Sofia şi Bucureşti nu-şi revin total în 2011. Preţurile continuă să scadă

Varşovia şi Praga vor fi printre cele mai atractive pieţe rezidenţiale din Europa Centrală şi de Est în acest an, în timp ce sectorul de locuinţe din Sofia şi Bucureşti nu va reuşi să-şi revină în totalitate, iar preţurile şi-ar putea continua scăderea, potrivit companiei imobiliare poloneze REAS.

32 afișări
Imaginea articolului Pieţele rezidenţiale din Sofia şi Bucureşti nu-şi revin total în 2011. Preţurile continuă să scadă

Pieţele rezidenţiale din Sofia şi Bucureşti nu-şi revin total în 2011. Preţurile continuă să scadă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Europa Centrală şi de Est nu mai este văzută ca o regiune uniformă. Investitorii şi dezvoltatorii internaţionali se focusează pe economiile cele mai performante şi pe pieţele rezidenţiale cu o cerere locală robustă. Diferenţele dintre pieţele mai mult atractive şi cele mai puţin atractive ar putea chiar să se accentueze", se arată într-un studiu al REAS realizat în colaborare cu Jones Lang LaSalle.

În acest context, Varşovia şi Praga vor fi cu siguranţă printre cele mai atractive pieţe. Mai mult, Varşovia, care a fost cea mai mare piaţă din regiune până acum, continuă să aibă performanţe bune pe sectorul rezindeţial, astfel că se aşteaptă să rămână cea mai "interesantă" în următorii ani. De asemenea, şi alte oraşe mari din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw, Gdansk şi Poznan, au potenţial de dezvoltare în acest an, potrivit REAS.

Şi Praga va continua să atragă atât capital autohton, cât şi străin pe sectorul rezidenţial, în timp ce oportunităţi bune de investiţii pot fi găsite şi în Bratislava.

"Bucureştiul şi Sofia pot oferi tranzacţii interesante, dar nu este de aşteptat ca pieţele să-şi revină în totalitatea pe parcursul anului 2011(...) În Bucureşti, investiţiile anterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unor jucători noi de a intra pe piaţă", se menţionează în studiu.

Pentru a accentua diferenţele dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est, autorii studiului compară Varşovia - unde în 2010 au fost vândute 10.600 de apartamente, oferta nouă fiind şi mai mare - cu Bucureştiul, unde numărul tranzacţiilor a continuat să scadă, iar nivelul livrărilor a fost foarte limitat.

Autorii studiului apreciază că extinderea programului Prima Casă în acest an reprezintă o oportunitate pentru a regândi oferta nouă de pe piaţă, care are nevoie de ajustări atât a preţurilor, cât şi a suprafeţelor locuinţelor.

Din perspectiva dezvoltatorilor şi investitorilor de pe piaţa rezidenţială din Europa Centrală, cele mai mari provocări din regiune în viitorul apropiat sunt legate, printre altele, de creşterea puterii de cumpărare şi a încrederii a potenţialilor cumpărători şi de impactul măsurilor de austeritate asupra cererii de locuinţe.

Totodată, relaţia dezvoltatorilor cu băncile şi creşterea ponderii creditelor neperformante şi a dobânzilor sunt alte provocări indentificate de investitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici