Planul lui Merkel privind crizele datoriilor va afecta piaţa obligaţiunilor, din 2013

Asociaţia bancară din Germania, BDB, din care face parte şi Deutsche Bank, a avertizat că planul cancelarului Angela Merkel, prin care deţinătorii privaţi de obligaţiuni ar trebuie obligaţi să suporte costul restructurării datoriilor suverane, ar putea afecta vânzările de obligaţiuni, din 2013.

20 afișări
Imaginea articolului Planul lui Merkel privind crizele datoriilor va afecta piaţa obligaţiunilor, din 2013

Planul lui Merkel privind crizele datoriilor va afecta piaţa obligaţiunilor, din 2013 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Programul de 750 miliarde de euro al Uniunii Europene destinat susţinerii statelor din zona euro cu probleme financiare va expira în 2013, lăsând un vid legislativ înainte de intrarea în vigoare a mecanismului permanent promovat de Merkel.

"Trebuie făcute planuri pentru perioada de tranziţie. Fără răspunsuri convingătoare privind perioada de tranziţie, un nou mecanism de criză poate, în cel mai rău caz, să aducă mai multe incertitudini decât predictibilitate", se arată într-un raport lunar al BDB.

Comentariile BDB scot în evidenţă riscurile asociate planului lui Merkel, susţinut de ţări precum Olanda, dar respins de lideri din state îndatorate, între care premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat că discuţiile referitoare la acest mecanism riscă amplificarea presiunilor asupra naţiunilor periferice din zona euro, precum Grecia şi Irlanda.

"O procedură transparentă de tratare a crizelor datoriilor suverane în zona euro, care să includă creditorii privaţi, este o problemă sensibilă în principiu. La urma urmelor, una din cauzele actualei crize a datoriilor suverane a fost că riscul politicilor bugetare şi macroeconomice incorecte nu a fost reflectat corect de spreadul obligaţiunilor suverane", se arată în raport.

Obligaţiunile statelor cu datorii mari, precum Irlanda şi Portugalia, s-au depreciat din 29 octombrie, după ce liderii UE au convenit analizarea propunerii lui Merkel.

Situaţia bugetară a statelor puternic îndatorate, emitente de noi obligaţiuni, va trebui să se îmbunătăţească semnificativ din 2013 pentru ca vânzările unor astfel de titluri să decurgă fără probleme, perspectivă care, în prezent, nu este prea realistă, potrivit BDB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici