Plumb: Guvernul nu a avizat obligaţia băncilor de a anunţa automat ANAF despre conturi

Ordonanţa care introduce obligaţia firmelor de a utiliza case de marcat dotate cu jurnal electronic şi conectate la ANAF, aprobată marţi de Guvern, nu mai prevede şi înfiinţarea unei baze de date a administraţiei fiscale cu operaţiunile bancare ale contribuabilor, conform ministrului Rovana Plumb.

299 afișări
Imaginea articolului Plumb: Guvernul nu a avizat obligaţia băncilor de a anunţa automat ANAF despre conturi

Plumb: Guvernul nu a avizat obligaţia băncilor de a anunţa automat ANAF despre conturi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost susţinută de aceasta la finalul şedinţei de guvern.

La începutul lunii decembrie, Ministerului Finanţelor anunţa că actualul Cod de procedură fiscală va fi modificat astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor conturilor să fie efectuată în mod automat, la anumite perioade care vor fi stabilite prin ordin de ministru al Finanţelor, şi nu doar la cerere, aşa cum este reglementat în prezent.

Ministerul susţinea că o astfel de modificare ar însemna în primul rând posibilitatea reală ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să-şi construiască o bază de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire).

În acest sens, proiectul redactat de către minister stabilea că instituţiile de credit au obligaţia să transmită lunar, în mod automat, organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea.

Proiectul mai stabilea că, la solicitarea organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, instituţiile de credit au obligaţia să comunice datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori, solicitarea fiind făcută pentru fiecare titular în parte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici