Ponta cere ministrului Agriculturii să rezolve cu băncile "cercul vicios" de credite la proiecte UE

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să discute cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a rezolva "cercul vicios" al lipsei de creditare pentru fermierii care iniţiază proiecte UE, ministrul spunând că a avut deja nenumărate întâlniri cu băncile şi doar unele au fost sensibilizate

106 afișări
Imaginea articolului Ponta cere ministrului Agriculturii să rezolve cu băncile "cercul vicios" de credite la proiecte UE

Ponta cere ministrului Agriculturii să rezolve cu băncile "cercul vicios" de credite la proiecte UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Mai este o singură problemă care nu ţine neapărat de sistemul public, legată de partea de cofinanţare, de cash-flow, care din păcate, din cauza problemelor care există în piaţă de lichidităţi, nu funcţionează foarte bine în sensul că beneficiarii nu au suficiente fonduri să facă plăţile, să solicite după aceea rambursările respective, însă Ministerul Agriculturii a început o politică de a veni în întâmpinarea celor care au deja proiecte, să încercăm să creăm instrumente bancare de creditare, astfel încât să-i ajutăm să aibă banii necesari pentru a face plăţile. Din acest punct de vedere, există o oarecare emoţie pe perioada următoare", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o reuniune la Guvern pe tema absorbţiei fondurilor UE.

Premierul Ponta a arătat că este necesar ca fermierii să poată primi credite pentru a dispune de capitalul necesar proiectelor UE şi a cerut o discuţie în acest sens cu reprezentanţii băncilor.

"Înţeleg că doar două bănci dau credite pentru desfăşurarea acestor programe şi, dacă există un tip de acord-cadru de discutat şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, dar cu băncile comerciale, o să avem şanse mult mai mari. Dacă nu-i împrumută pe fermieri, nu au cum să facă proiectele şi după aceea noi să le decontăm. Este cercul vicios al lipsei de creditare. O să vă rog să faceţi o întâlnire, împreună cu ministrul de Finanţe şi băncile comerciale", i-a spus Ponta ministrului Agriculturii.

Ministrul a răspuns însă că a avut "nenumărate" întâlniri cu băncile, iar unele au fost "sensibilizate", altele nu, dar caută în continuare o soluţie de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici