Ponta confirmă taxa pe stâlpi, parcări şi Vidraru. Chiţoiu: E.ON, Transelectrica, Transgaz, Romgaz vor fi impozitate

Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a confirmat că nu s-au mai făcut derogări, deci vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice.

4278 afișări
Imaginea articolului Ponta confirmă taxa pe stâlpi, parcări şi Vidraru. Chiţoiu: E.ON, Transelectrica, Transgaz, Romgaz vor fi impozitate

Ponta confirmă taxa pe stâlpi, parcări şi Vidraru; Chiţoiu: E.ON, Transelectrica, Transgaz, Romgaz (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Chiţoiu a adăugat că pentru piscină cu destinaţie comercială va fi plătit de asemenea un impozit.

Întrebat de presă dacă impozitul va fi aplicat şi pe parcări şi piscine, ministrul a răspuns: "Dacă au personele juridice, da".

Măsura a fost anunţată încă de săptămâna trecută de agenţia MEDIAFAX.

La acel moment, atât ministrul-delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cât şi consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada, au afirmat categoric că "nu se pune problema" unui astfel de impozit.

"Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private (...) Stabilim în perioada imediat următoare (nivelul taxării - n.r.) , noi stabilim ca măsură de principiu, măsură ce vom impozita ca şi construcţie specială, depinde de categoria de construcţie specială, va avea o cotă diferenţiată", a arătat Chiţoiu, luni seara, după discuţiile cu FMI.

Construcţiile speciale sunt acele construcţii care nu sunt realizate sub forma de incintă sau care sunt realizate sub forma de incintă, dar nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi.

Sunt considerate constructii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.

Tot în această categori intră şi canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de racire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale, reţele şi conducte de termoficare şi reţele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare şi bazine pentru depozitare.

Daniel Chiţoiu a arătat că taxarea nu se extinde pentru construcţii altele decât clădiri care se află în proprietatea persoanelor fizice şi sunt utilizate în scop propriu. El a arătat însă că pentru piscină cu destinaţie comericală va fi plătit impozit.

"Aici este vorba de construcţiile speciale deţinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi reţelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitării, nu intră în baza de impozitare", a explicat Chiţoiu.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, declara anul trecut că trebuie extinsă impozitarea proprietăţii, inclusiv în ceea ce priveşte populaţie, dând ca exemplu atunci piscinele individuale.

Surse oficiale au declarat, luni dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, respectiv un PIB de 657 - 659 miliarde lei, un deficit negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, şi creştere economică de la 2,2% din PIB.

Aceleaşi surse au arătat că USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în două tranşe, şi indexarea pensiilor, potrivit legii, PSD insistând pe majorarea fondurilor pentru investiţiile derulate de primării şi demararea proiectului autostrăzii Comarnic- Braşov, investiţii confirmate şi de Ponta.

Sursele au mai afirmat că FMI a discutat cu autorităţile române mai multe măsuri de compensare a deficitului de venituri calculat pentru 2014, de peste 5 miliarde lei, rezultat din cheltuielile pe care statul intenţionează să le realizeze şi proiecţia pe acest an, printre care majorarea accizelor, care acum sunt calculate după un curs ce nu avantajează încasările la buget, şi impozitarea construcţiilor speciale, în afara construcţiilor auxiliare, precum parcări şi rampe de încărcare, impozitul pe proiprietate vizând construcţiile speciale din aria producţiei de energie electrică (stâlpi, reţele şi transformatoare), construcţiile hidroenergetice (principalul vizat fiind compania Hidroelectrica) sau construcţiile eoliene. Exceptate de la impozitul pe proprietate sunt şi construcţiile nucleare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici